USB crvi - najveća pretnja

Izvor: B92, 26.Maj.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USB crvi - najveća pretnja

Kompanija McAfee saopštila je da internet crvi koji se šire preko USB fleš diskova predstavljaju najveću pretnju po bezbednost računara.

Izvor: Mikro




Pomenuta kompanija objavila je izveštaj o pretnjama na internetu u prvom tromesečju 2010. godine, iz koga se vidi da su u tom periodu infekcije inicirane automatskim pokretanjem diskova (AutoRun) bile na trećem mestu po jačini pretnje, dok su ostale pretnje koje su se našle na prvih pet mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liste činili trojanci.

U izveštaju se takođe navodi da je stopa slanja neželjenih poruka e-pošte ostala na istom nivou u odnosu na prethodni period. Međutim, analitičari kompanije navode da je zabeleženo broj spam poruka u kojima se spominju diplome ili se nude falsifikovane diplome u Kini, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

U izveštaju se pored toga navodi i da se povećao broj neželjenih poruka ili onih sa zlonamernim sadržajem poslatih sa Tajlanda i Filipina, kao i iz Rumunije, Indije, Indonezije, Kolumbije, Čilea i Brazila. Stručnjaci kompanije McAfee su izjavili da je uzrok ovom povećanju porast broja korisnika interneta u zemljama u kojima je svest o bezbednosti na niskom nivou.

U izveštaju se navodi da napadači sa interneta i dalje koriste senzacionalne naslove vesti kako bi korisnike usmerili ka linkovima do zlonamernih web lokacija, a čak 98% njih potiče iz SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.