UK kupuje deonice One Web startapa

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2020, 18:41

UK kupuje deonice One Web startapa

Moraju...

Nakon što je Velika Britanija zbog Brexita izgubila pristup evropskom satelitskom navigacionom sistemu Galileo, ova država primorana je da zameni taj sistem nekim novim. Kako je do sada poznato po informacijama, oni su odlučili da otkupe 45% startapa OneWeb.

500 miliona dolara za 45% udela u kompaniji

Velika Britanija je izgleda pronašla rešenje da zameni satelitski navigacioni sistem, i to sa onima koje proizvodi OneWeb startap iz Sjedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Američkih Država. Ako američka regulatorna tela sledeće nedelje odobre ponudu, britanci i indijski Bharti Global platiće po 500 miliona dolara za akcije od oko 45% procenata svakoj strani. Oni će finansirati potpuno ponovno pokretanje poslovanja OneWeba, a ostalih 10% će biti dato poveriocima. Očekuje se da sporazum bude zaključen do kraja godine, dok se čeka odobrenje regulatora.

Vlada je ranije planirala da izgradi sopstvenu zamenu za Galileo sistem, uz pomoć ostalih članova Five Eyes obaveštajne alijanse – Australije, Kanade, Novog Zelanda i SAD. Projekat je stavljen na čekanje u maju, neposredno pre objavljivanja studije izvodljivosti. Procenjeni trošak do tada je iznosio oko 6,2 milijarde dolara. Kritičari govore da ovo nije dovoljno ako Velika Britanija želi da dobije sistem vredan kao vojni i precizan sa upotrebom 5G mreže, jer OneWeb nema satelite koji su na taj način skalabilni. Međutim, ostaje da se vidi u kom pravcu će dalje teći razvoj, i da li je ovo samo usputna stanicu za britance dok razvijaju svoj sopstveni sistem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.