U SAD obeležen Neparni dan, Evropljani još čekaju

Izvor: B92, 08.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD obeležen "Neparni dan", Evropljani još čekaju

Dan posvećen broju „Pi" proslavljen je u SAD 14. marta (jer se tamo taj datum zapisuje kao 3.14), a jučerašnji dan, 7. maj, obeležen je neobičnim aktivnostima zato što je neobičan na nešto drugačiji način.

Izvor: Mikro




Pored američkog načina pisanja datuma u kome se prvo navodi mesec, pa dan i godina, u ovom slučaju valja imati u vidu i zgodnu podudarnost da u engleskom jeziku reč „odd" istovremeno znači i neobičan i neparan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jučerašnji datum koji se tamo zapisuje nizom 5/7/9, proglašen je „Neparnim danom" (Odd Day), jer sadrži tri uzastopna neparna broja. Međutim, ovakva konfiguracija brojeva u datumu je istovremeno i dosta neobična tako da je jednako tačno i ako se jučerašnji dan nazove Neobičnim danom. Naime, za razliku od „Dana broja Pi" koji se u jednom veku pojavljuje sto puta, jučerašnji datum je samo jedan od šest sličnih u jednom veku – 1/3/5, 3/5/7, 5/7/9, 7/9/11, 9/11/13 i 11/13/15 (prema američkom zapisivanju).

Četvrtak 5/7/9 je na sredini parade „Neparnih dana" koja je u prošlom veku započela 3. januara 1905. (1/3/5), čudesne (neobične) godine Alberta Ajnštajna. Kad se izređa svih šest na sledeći se mora pričekati 90 godina.

Pošto se javlja oko 16 puta ređe od „Dana broja pi", na Web lokaciji OddDay.net organizovano je i takmičenje u kojem pobednik dobija nagradu vrednu 579 dolara. Da bi je osvojio mora da okupi najviše ljudi u neobičnoj paradi neobičnih likova (Oddest Parade of Odd Characters), napiše najbolju neobičnu odu (Odd Ode), ili osmisli najneobičniju proslavu (Odd Celebration).

Međutim, neobičan neparni datum 5.7.9 u Evropu će stići tek petog jula. Nije li i to malo neobično?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.