U Izraelu pritvoren pristalica Islamske države

Izvor: Blic, 30.Sep.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Izraelu pritvoren pristalica Islamske države

Jedan izraelski Arapin, osumnjičen da podržava Islamsku državu (IS), pritvoren je ove nedelje, saopštila je izraelska policija.

To je jedno od prvih hapšenja u jevrejskoj državi povezano s tom organizacijom džihadista.

Policijski portparol Luba Samri rekla je da je 24.godišnjak iz sela Kfar Kare, na severu Izraela, uhapšen kraj Tel Aviva, ali ga nije imenovala, preneo je AFP.

Izraelski radio je javio da je uhapšeni predaje islamske studije u srednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školi u Kfar Kari. Tokom pretrage njegove kuće nadjena je zastava IS i literatura džihadista.

Izraelski list "Haarec" objavio je prošle nedelje da je protiv jednog drugog izraelskog Arapina, Ahmeda Šurbadža, podignuta optužica u maju jer se borio za tu organizaciju u Siriji.

Izrael se graniči sa Sirijom, u kojoj IS kontroliše deo teritorije na istoku, uključujući većinu glavnih naftnih polja u ratom razorenoj zemlji.

Početkom septembra Izrael je stavio IS na listu nelegalnih organizacija, uključujući njene članove, one koji je finansijski podržavaju i simpatizere.

Samri je rekla da bezbednosna služba Šin bet istražuje druge osobe osumnjičene za povezanost s Islamskom državom.

Za 24.godišnjaka uhapšenog u maju se veruje da je putovao u Siriju preko Turske u januaru, a uhapšen je na medjunarodnom aerodromu Ben Gurion kada se vratio 20. aprila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.