Tuđin u sopstvenoj koži

Izvor: B92, 28.Apr.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuđin u sopstvenoj koži

Tridesetak godina nakon dešavanja iz filma Alien 3 marinci sleću na planetu na kojoj je nedavno uspostavljena ljudska kolonija.

Igor Conić




Ono što je poznato je da su kolonisti tokom radova naišli na čudnu građevinu za koju se ispostavilo da je Predatorima služila za uzgajanje Aliena kako bi imali gde da treniraju mlade lovce. Naravno kolonisti to nisu znali, stvari se nisu baš odvijale onako kako bi trebalo a rezultat je prestanak svih komunikacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kolonijom. Marinci su poslati da ispitaju situaciju, pronađu i evakuišu preživele (ako ih uopšte ima) ali sve što zatiču je napuštenu koloniju sa tragovima borbe na svakom koraku.

Igra Aliens vs. Predator u single player režimu ima tri odvojene kampanje i u svaka od njih predstavlja drugačiju perspektivu na događaje. Marincu je glavni cilj da preživi, Alien se vodi instinktima, a Predator testira svoje "lovačke” sposobnosti. Odmah na startu treba napomenuti da ova igra ima prilično strmu krivu učenja, kako zbog specifičnosti igranja sa vanzemaljcima tako i zbog prilično loše rešenih kontrola. Zato se i preporučuje da prvo odigrate kampanju sa Marincem, jer ona najviše liči na standardni FPS.

Marinac koji deluje najslabije u ovom triu raspolaže velikim arsenalom vatrenog naoružanja. Tu je i detektor pokreta bez koga u mračnom ambijentu nekih nivoa ne biste preživeli. Borba prsa u prsa im nije jača strana i poseduju samo bazični udarac i blok, mada je to nekad i više nego dovoljno da vam da vremena da posegnete za puškom i nafilujete protivnika. Nažalost, toliko često ćete koristiti kombinaciju blok, udarac, vatreno oružje (blokirate napad Aliena, udarcem ga odgurnete od sebe i onda mu pomognete sa problemom manjka olova u organizmu), da će realno dobra zamisao izgubiti draž nakon velikog broja ponovljenih rutina.

Igranje sa marincem najviše podseća na survival horor i konstantno ćete osećati tenziju, jer ne znate šta se krije u senci hodnika ili u krošnji drveća. Ustvari najbolji osećaj ćete imati u prva dva nivoa koja su prilično mračna i gde će često koristiti baterijsku lampu kao jedini izvor svetlosti, dok su preostali nivoi manje-više standardni.

Predator, za razliku od marinca, je savršeni lovac koji najčešće deluje solo. Svi znamo iz filmova da Predator može da se maskira, za eliminaciju sa daljine koristi plazma top na ramenu (čuvena tri crvena trougla koje protivnik primeti na sebi par sekundi pre nego što biva raznesen) ali mu je ipak najdraži način eliminacije iz blizine kada se koristi sečivima na rukama. Iako je borbena mašina, Predator nije Rambo. Njegova taktika je da pažljivo prati svoj plen i na razne načine pokuša da izdvoji pojedince iz grupe koji ubrzo bivaju ubijeni na prilično brutalan način. Najbolji primer brutalne eliminacije je Trophy Kill, kada protivniku bukvalno išupate glavu sa sve kičmom.

Osim standardnog kretanja, on može da pravi velike skokove s tim da što je veća razdaljina, doskok je glasniji čime može eventualno da eliminiše efekat iznenađenja. Ipak pomalo linearni nivoi vam ne dozvoljavaju veliku slobodu tako da će to ubiti kompletan doživljaj igranja sa Predatorom.

Zvanični sajt: Aliens vs. Predator

Za kraj ostaje možda najzanimljiviji lik, Alien, koji je jednostavni grabljivac i ima jedan jedini cilj, a to je da doprinese svom gnezdu i kraljici što je više moguće. To naravno podrazumeva i nabavljanje novih domaćina u kojima će rasti budući naraštaji. Alien ne može da koristi oružja ali zato na raspolaganju ima neverovatnu brzinu kretanja i to po svim površinama, oštre kandže koji mogu da seku kroz oklope i ubojiti rep koji najčešće koristi za stealth ubistva. Taktika koju Alien koristi je tzv. "udri i beži”, tako da ćete često izbegavati direktan sukob pogotovo ako treba da se borite sa više protivnika istovremeno. Zato je potrebno da često koristite senke, hodate po plafonu i zidovima, šunjate se kroz ventilacione sisteme i čekate idealnu priliku za napad. Ovo na papiru zvuči odlično, ali realno upravljanje Alienom je možda najlošije odrađeno, pogotovo jer je jako brz.

A ako vam se relativno kratke single player kampanje ne svide, tu je i multiplayer. Dva možda najzanimljivija moda su Infestation i Predator Hunt. Pored toga tu je i kooperativni mod pod nazivom Survivor u kojem vi sa vaša tri prijatelja treba da se odbranite od više talasa protivnika od kojih je svaki teži od prethodnog.

Glavni problem igre Aliens vs Predator je to što na svaku dobru osobinu odmah imate i jednu lošu. Ideje su dobre, postoji potencijal, ali igra deluje nedovršeno. Što se kontrola tiče ponekad ćete pomisliti da igru niko nije ni testirao s obzirom na probleme na koje ćete nailaziti. Velika je šteta za ovakav naslov, ali nažalost osećaj nedovršenosti je postao veoma česta pojava kod novih igara.

Dokle god kreatori igara ne shvate da je kvalitet važniji od zadatog roka, mi ćemo morati da se zadovoljimo polovičnim ostvarenjima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.