Test: Altos Suprimo Rock

Izvor: B92, 11.Apr.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test: Altos Suprimo Rock

Većina ljudi danas može sklopiti konfiguraciju u okviru određenog budžeta, ali malo ko će učiniti dobar izbor u biranju komponenti i napraviti dobro izbalansiranu konfiguraciju. To može biti prednost gotovih konfiguracija raznih firmi, ali malo koja će ući u detalje i ponuditi najbolje za dati novac. Upravo se tu izdvaja Altos Suprimo Rock.

Impresivan spolja, kao i iznutra

Suprimo Rock je računar koji odmah na prvi pogled deluje moćno, a nema ni razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zašto bi se to krilo. Kućište je veoma dobrog izgleda i modernog dizajna. U pitanju je Thermaltake Commander MS-I crne boje, sa providnom stranom i USB 3.0 portovima na prednjoj strani. Veoma je prostrano, crne unutrašnjosti, sa odličnim sistemom za kabliranje.

Kućište poseduje četiri mesta za kulere veličine 12x12cm, na prednjoj, zadnjoj, gornjoj iznad hladnjaka za procesor i donjoj pored napajanja. Na žalost, prisutan je samo jedan kuler na zadnjoj strani koji izbacuje topao vazduh. No, to može biti i prednost jer čini računar tišim. Prisutni su i filteri za prašinu na prednjoj i donjoj strani kod napajanja, što čini održavanje računara dosta lakšim. U kućište mogu stati i veoma duge grafičke kartice (do 32cm), tako da nije ni čudno što je odabrano baš ovo kućište za veoma moćan hardver.

Na donjoj strani kućišta leži odlično napajanje Raidmax RX-600AF BlackStone od 600W, koje poseduje sertifikat 80 Plus Bronze. Taj sertifikat označava da je izuzetno energetski efikasno, čak i pri velikom opterećenju.

O njegovom kvalitetu govori i to što nije bilo nikakvih problema sa stabilnošću tokom kompletnog testiranja ovog računara. Osnova konfiguracije je matična ploča sa B75 čipsetom - MSI B75MA-E33. U pitanju je ploča srednje klase sa dobrim odnosom cena-mogućnosti. Iako ne poseduje neke naprednije opcije, poput hladnjaka na naponskoj sekciji, PCI-E konektora za dodatnu grafičku karticu ili naprednijih overclock mogućnosti, zadovoljiće potrebe većine koji ne traže neku specifičnu karakteristiku.

Na ploči se nalazi odlični procesor iz više klase - Intel i5-3350P koji radi na taktu od 3.1GHz. Međutim, kada se ukaže potreba, procesor se automatski podigne na frekvenciju od 3.3GHz i pruži bolje performanse. Prednost je i što se mnogo ne greje, pa se fabrički hladnjak ne mora menjati nekim skupljim i jačim.

Izbor RAM memorije je veoma dobar. U pitanju su dva modula od po 4GB poznatog proizvođača memorija i hladnjaka Corsair, oznake Vengeance CL9, koji rade na frekvekciji od 1600MHz. Sami RAM moduli izgledaju veoma impresivno sa svojim masivnim rebrastim hladnjacima. Odličan su izbor za ovakvu konfiguraciju, dok je 8GB radne memorije i više nego dovoljno za sve aktuelne igre.

Za podatake je zadužen danas veoma popularan duo: SSD u kombinaciji sa hard diskom. SSD je Kingston V300 kapaciteta 120GB, koji se smatra sadašnjim bestbuy-em sa deklarisanim brzinama čitanja i pisanja od 450MB/ u oba pravca. Poenta SSD-a je veoma brz upis i čitanje podataka, što ga čini odličnim za operativni sistem i programe.

Njegovom zaslugom ovaj računar podiže sistem i spreman je za rad za manje od 15 sekundi! Tu je i hard disk Seagate Barracuda od čak 2TB, na kome se može smestiti velika količina podataka. Brzina hard diska, kao i sam kapacitet, zadovoljiće potrebe čak i najzahtevnijih korisnika.

Zvezda konfiguracije

Ono zbog čega se ovaj računar može nazvati impresivnim je upravo grafička kartica. U pitanju je jedna od najjačih grafičkih kartica na tržištu - AMD Radeon 7950 Sapphire Boost Dual-X! U pitanju je model grafičke koji je fabrički overclockovan, tako da joj memorija radi na čak 5000MHz, a jezgro na 925MHz.

Sa čak 3GB veoma brze DDR5 grafičke memorije, ne postoji igra ili program namenjen 3D modelovanju koji neće raditi u najvišoj rezoluciji i maksimalnim detaljima. Na grafičkoj kartici se nalazi čak četiri konektora - HDMI, DisplayPort i 2xDVI (Single i Dual link). Dok je za hlađenje, što se i očekuje, zadužen masivan i impresivan hladnjak sa dva kulera. Iako odlično hladi, može biti bučan u nekim momentima kada više časova grafika radi pod maksimalnim opterećenjem, ali to, subjektivno, nimalo ne smeta, jer je u granicama normale.

Iako je na nekim mestima bilo štednje novca, na drugima je bilo maksimalnog ulaganja. Mislilo se i na detalje, pa je čak i kabliranje urađeno veoma pedantno. Nijedan kabl ne štrči i omogućen je maksimalan protok vazduha, pa računar radi tiho i hladno. Dobar izbor komponenti omogućio je da operativni sistem radi brzo, a svaki program tečno, bilo da je u pitanju zahtevna igra ili ozbiljan modeling program poput Auto Cad-a. Zbog svega navedenog, Altos Suprimo Rock je računar sa dobrim balansom i zaslužuje pažnju onih koji traže beskompromisne performanse.

Uređaj nam je ustupila prodavnica kompjuterske opreme Emmi gde ga možete i kupiti i to na 12 rata bez učešća i bez kamate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.