Super Mario leči depresiju

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 11:43

Super Mario leči depresiju

Nova studija je došla do zanimljivog zaključka, nakon testiranja da li 3D igre mogu da pomognu kod simptoma velike depresije.

Rezultati nove psihološke studije pokazuju da bi igra Super Mario Odyssey mogla da bude poprilično efikasna kada je u pitanju lečenje određenih simptoma depresije.

Video igre, generalno, često su predmet psiholoških studija u potrazi za vezama između agresije ili čak inteligencije. Jedna studija u Oksfordu sugeriše da bi gejming mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti dobar za mentalno zdravlje, ali ispostavilo se da korišćenje određene igre za lečenje određene bolesti takođe može dati neke zanimljive rezultate.

Uprkos tome što je objavljena nešto kasnije u toku ciklusa lansiranja naslova za konzole, Super Mario Odyssey je jedna od najbolje prodavanih Nintendo Switch igara.

Nemački istraživači su nedavno objavili studiju u časopisu Frontiers of Psichology, koja je testirala da li 3D video igre mogu pomoći u smanjenju simptoma velikog depresivnog poremećaja (MDD).

Prema studiji, MDD je često praćen simptomima depresivnog raspoloženja, smanjene motivacije, pa čak i problema sa pamćenjem. Iako je ograničena u smislu veličine uzorka, studija je zaključila da 3D video igre imaju potencijal da "povećaju subjektivno blagostanje", povećaju motivaciju za nastavak lečenja i poboljšaju vizuelno-prostorne memorijske funkcije za one koji pate od MDD.

Ostalo je još mnogo istraživanja da se uradi u vezi sa 3D gejmingom i MDD-om. Autori studije navode da će za napredovanje biti potrebne povećane veličine uzoraka. Ipak, ohrabruje da istraživanja poput ovog otkrivaju neke korisne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Super Mario leči depresiju

Izvor: B92, 30.Dec.2023

Nova studija je došla do zanimljivog zaključka, nakon testiranja da li 3D igre mogu da pomognu kod simptoma velike depresije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.