Sud odbranio nadimke na netu

Izvor: B92, 25.Avg.2012, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odbranio nadimke na netu

Zakon koji je trebalo da natera građane Južne Koreje da koriste prava imena na internetu konačno je oboren na Ustavnom sudu te zemlje.

Sudijsko veće je odbranilo pravo na anonimnost i nadimke na mreži pozivajući se na slobodu govora i demokratiju, pa je odbacilo zakon koji je uveden još 2007. godine u sklopu vladinog projekta za borbu protiv internet-nasilnika i širenja lažnih informacija.

Sudije su rekle da su od tada mnogi korisnici mreže prešli na zapadnjačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtove na kojima je upotreba nadimaka uobičajena, pa zakon škodi i domaćim kompanijama.

"Sistem pravih imena na internetu" obavezivao je da se na svim informativnim portalima u zemlji koji imaju više od 100.000 poseta dnevno komentari na vesti ostavljaju pod pravim imenom. Kao potvrda identiteta korišćen je matični broj garđana.

Projekat je trebalo da olakša borbu protiv mnogih fabrikovanih seks skandala i objavljivanja lažnih informacija o privatnom životu običnih ljudi i poznatih ličnosti.

Ipak, iako je bilo i nekoliko pokušaja samoubistava zbog laži objavljenih na sajtovima, Ustavni sud je jednoglasno doneo odluku i istakao da je zakon obeshrabrivao javnost da kritikuje uticajne ljude.

"Anonimnost i pseudonimi omogućavaju običnom narodu da izrazi kritike na račun mišljenja većine i da zbog toga ne snosi posledice. Iako postoje i sporedni efekti anonimnosti na internetu, ona bi trebalo da bude čvrsto odbranjena ustavnim sredstvima", navodi se u odluci suda.

Inače, pre nekoliko meseci u Kini su organi kontrole interneta naredili društvenim mrežama u toj zemlji da se "pobrinu da svi korisnici svoje naloge registruju pod pravim imenima".

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sud odbranio nadimke na netu

Izvor: medio.rs, 25.Avg.2012

Zakon koji je trebalo da natera građane Južne Koreje da koriste prava imena na internetu konačno je oboren na Ustavnom sudu te zemlje.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.