Stigao odgovor Huaweija: Skinite nas sa crne liste!

Izvor: B92, 20.Avg.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao odgovor Huaweija: Skinite nas sa crne liste!

Odluka američke vlade da još više podružnica kompanije Huawei stavi na crnu listu je "nepravedna" i "politički motivisana", i neće pomoći da SAD unaprede svoje tehnološko liderstvo, saopštio je kineski tehnološki i telekomunikacioni gigant.

"Takve akcije krše osnovne principe konkurencije na slobodnom tržištu. One nisu ni u čijem u interesu, pa ni u interesu američkih kompanija", ocenio je Huawei u današnjem saopštenju.

"Pokušaji da se ograniči poslovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Huweija neće pomoći Sjedinjenim Državama da dostignu tehnološko liderstvo. Pozivamo američku vladu da okonča ovo nepravedno postupanje i ukloni Huawei sa liste entiteta", navode iz ove kompanije, a prenosi CNBC.

Iz kompanije dodaju i da takva odluka SAD "neće imati znatan uticaj" na njeno poslovanje, a direktor Huaweija Leng Hua poručuje da "ni jedan jedini dan" nije obustavljena proizvodnja niti jednog proizvoda ili bilo koja isporuka.

Osnivač kineskog tehnološkog giganta Ren DŽengfej je izjavio da, zbog političke klime u Vašingtonu, ne očekuje ublažavanje američkih izvoznih ograničenja, ali je izrazio uverenje da će njegova kompanija napredovati, jer razvija sopstvenu tehnologiju.

Ren je, takođe, rekao da ne želi da Huawei bude oslobođen od američkih sankcija ako to iziskuje od Kine da čini ustupke u tarifnom ratu sa SAD-om, čak i ako to znači da će se njegova ćerka, koja je u kućnom pritvoru u Kanadi po američkoj krivičnoj prijavi, suočiti sa dužom pravnom bitkom.

U intervjuu agenciji AP, datom u Huaweijevom kampusu u južnom kineskom gradu Šendžen, 74-godišnji Ren je rekao da kineski tehnološki gigant očekuje da će se u praksi nastaviti sa američkim ograničenjima na prodaju većine tehnoloških proizvoda, uprkos jučerašnjoj najavi o odlaganju takve zabrane na 90 dana.

Prema njegovim rečima, niko u Vašingtonu ne bi rizikovao da se založi za kinesku kompaniju, a najveći udarac će trpeti američki trgovci koji prodaju čipove i druge komponente Huaweiju, najvećem proizvođaču mrežne opreme za telefoniju.

"Bez obzira na to da li se 'lista entiteta' proširuje ili ne, to neće imati značajan uticaj na poslovanje Huaweija. Mi možemo dobro da poslujemo i bez oslanjanja na američke kompanije", zaključio je Ren.

Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros objavio je juče da se Huaveju produžava za još 90 dana privremena licenca za nastavak poslovanja sa američkim kompanijama. Međutim, američki Biro za industriju i bezbednost (BIS) je istovremeno dodao još 46 Huweiovih podružnica na crnu listu SAD.

Huawei je u maju stavljen na američku crnu listu entiteta, što znači da se domaćim kompanijama zabranjuje da posluju sa kineskim preduzećem. Ubrzo nakon toga, vlada u Vašingtonu je ponudila 90-dnevnu privremenu licencu Huaweiju, čime je američkim firmama omogućeno da nastave sa prodajom ograničenih i specifičnih proizvoda toj kineskoj kompaniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stigao odgovor Huawei-a: Skinite nas sa crne liste

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Avg.2019

Odluka američke vlade da još više Huwei-ovih podružnica stavi na crnu listu je "nepravedna" i "politički motivisana", i neće pomoći SAD-u da unaprijedi svoje tehnološko liderstvo, saopštio je kineski telekomunikacioni gigant.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.