Stavi kacigu i pojuri u avanture

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stavi kacigu i pojuri u avanture

Dvanaest članova beogradskog „Endtajms” studija, uglavnom studenata, prave video-igre za ceo svet i modernu aparaturu za virtuelnu realnost

U svetu visoke tehnologije nemoguće misije postaju moguće. Tako možete da naučite da vozite svemirski brod u sopstvenoj sobi ili proživite nečiji život iz udobnosti svog doma! Virtuelna tura kroz drugačiju realnost: hodanje po sobi, pomeranje objekata samo na osnovu klimanja glavom, samo je deo neobičnog putovanja koje mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iskuse igrači. To je ostvarivo uz kacigu za virtuelnu realnost i igrice koje pravi srpski „Endtajms studio”. Igre „Endtajmsa” za sada mogu da se preuzimaju sa veb-sajta „Oculus Rift”, a od ovoga leta srpska igra „Plugged” moći će da se pronađe na globalnoj „Steam” platformi.

Tim dvanaestočlane firme, koju čine uglavnom studenti, napravio je prošle godine prve korake u virtuelnoj realnosti u našoj zemlji, ali ubrzo i u Evropi, stvarajući igrice za virtuelnu realnost. Predvodi ga Vladimir Perić, programer video-igara iz Beograda koji je iskustvo stekao u poznatim kompanijama „Blizzard Entertainment”, „Softwar­e ­Na­tion” i sličnima. Momci su posao počeli od malih veb-projekata, da bi uskoro prešli na „­Un­real Engi­ne 4” (okruženje za pravljenje video-igara). A onda su otkrili „ključ” igara budućnosti –„okulus rift”.

– Opisao bih „okulus rift” kao osnovu za virtuelnu stvarnost, sačinjenu da „zavara” naš mozak i čula da se nalazimo negde drugde. Toliko je efikasan da prvi susret sa „naočarima” svima izaziva „vau efekat” – objašnjava Perić.

U „Endtajmsu” ističu da njihova najveća igra „Plugged” još nije završena, ali da su najtežu prepreku prevladali: glasanjem budućih igrača na „Steam” platformi dobili su prolaz za distribuciju na svetsko tržište.

– „Plugged” će se naći na najvećoj svetskoj platformi za distribuciju video-igara „Steam”, koja broji više od 75 miliona korisnika, što garantuje globalnu prodaju. Procenjujemo da će se igra više prodavati na Zapadu (SAD i Evropa), ali i u Rusiji, na osnovu analize plasmana igara tematski sličnih našoj – ističe Perić.

Inače, „Plugged” će moći besplatno da isprobaju svi koji posete manifestaciju „Gejm-spejs” 23. i 24. maja u „Kraun plazi” u Beogradu.

Osnivač pominje i manju igru naslova „orbos”, na kojoj je odrađeno dosta posla.

– „Orbos” nalikuje igri „zuma”, u kojoj se spajaju kuglice iste boje, samo je naša igra trodimenzionalna i pravljena za uređaje za virtuelnu stvarnost – upoređuje naš sagovornik.

Perić smatra da je virtuelna realnost stvar budućnosti, nova revolucija u svetu računara. Ta tehnologija omogućuje da se igrači nađu unutar igre ili simulatora, da imaju utisak da su zaista tamo, jer se vizuelizacija ne vrši putem standardnog ekrana, već „okulus rifta”, naočara (kacige) koje prate pokrete glave i igračima stvaraju  osećaj da su odsečeni od realnog sveta. Kada se ova tehnologija usavrši, uživaće se u njenom softveru čak i pod vedrim nebom.

Naš sagovornik otkriva da ceo tim „Endtajmsa” već duže od godinu dana radi na projektu „Primordials”. Reč je o igri u kojoj igrač, s mnogo drugih igrača putem interneta, učestvuje u svetu u kome činite sve da preživi i izgradi svoje carstvo.

Kaciga vredna svih čuda

Pored igara, kaciga za virtuelnu stvarnost ima daleko šire primene, u arhitekturi, medicini i drugim oblastima, i to uz pomoć  simulacija. Na primer, neko u Dubaiju, uz pomoć „okulus rifta” može da se prošeta kroz hotel „Balkan”, ili neka druga zdanja u Srbiji. Ili da se simulira operativni zahvat Beograd–svet i obrnuto.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.