Šta to krijete?  Da li je otrovna kora   limuna

Izvor: Blic, 06.Nov.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta to krijete? Da li je otrovna kora limuna

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević tvrdi da je limun potpuno bezbedan za upotrebu, ali je više puta izbegao da jasno kaže da li je bezbedna i kora.

- Proizvod je bezbedan za upotrebu. Poslednje analize pokazuju da imazalila ima u tragovima, svega 0,05 miligrama, a dozvoljena količina je pet miligrama po kilogramu.

Dakle, proizvod je bezbedan - ponavljao je Milosavljević na hitno sazvanoj konferenciji za štampu na kojoj su novinari insistirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na konkretnijim odgovorima, ali ih nisu dobili.

Sluđeni

Potrošači u supermarketima su zbunjeni jer Ministarstvo tvrdi da je limun bezbedan, a na deklaracijama piše da kora nije za upotrebu.

U javnosti su se poslednjih dana pojavile ozbiljne sumnje da je razlog naglom pojeftinjenju limuna (sa 450 na 150 dinara za kilogram) upravo to što je limun otrovan fugicidom imazalil koji se koristi prilikom skladištenja agruma kako bi se sprečilo truljenje. Sumnju je dodatno pojačala i činjenica da na gajbicama limuna u hipermarketima, sitnim neupadljivom slovima piše da “kora nije za upotrebu”.

Milosavaljević na ovo nije imao jasan odgovor.

- Uvoznici su dužni da po pravilniku istaknu takav natpis, zbog pravila predostrožnosti. Ja se ne brinem za bezbednost jer znam da je bezbedno - rekao je Milosavljević.

Ovaj odgovor je ponavljao svaki put kada bismo ga pitali „kako po pravilniku kora nije za upotrebu, a po kontroli fitosanitarne inspekcije u referentnim laboratorijama je ispravna za korišćenje“ . Nažalost, za taj odgovor smo ostali uskraćeni.

Milosavljević je saopštio da je redovnu kontrolu 1. novembra radila “SP laboratorija”.

Adresa ove laboratorije je u Bečeju, ali niko nije odgovarao na telefonski poziv.

- Uzorak se uzima tako što se samelje i kora i plod pa se onda iz te mase uzima deo i vrši analiza - objasnio je Milosavljević, iz čega se jasno vidi da kora izolovana od ploda nije posebno analizirana.

On je rekao da su poslednja četiri dana vršene dodatne analize agruma (limun, pomorandža, mandarina...) uvezenih u Srbiju i da njihovi rezultati tek treba da stignu.

Prepolovljena prodaja na beogradskim pijacama

Trgovci kažu da su potrošači sumnjičavi i da obavezno prvo pitaju odakle je limun, a kad čuju da je iz Turske dvoume se da li da ga kupe.

- Godinama na deklaraciji limuna stoji kao i na svim ostalim citrusima da kora nije za upotrebu, ovo nije ništa novo. Cela ova priča ide samo na štetu trgovaca, jer se potrošači sada plaše da kupuju limun - objašnjava prodavac sa Bajlonijeve pijace Dušan S.

Neki prodavci smatraju da je cela priča plasirana namerno kako bi se sprečio uvoz limuna iz Turske.

- Cela Evropa se snabdeva limunom iz Turske i koliko smo čuli tamo se niko nije žalio. Ako je potrošače iznenadilo to što je pala cena, do toga je došlo zbog toga što je tokom leta na tezgama bio argentinski limun, ali ga nije bilo u dovoljnim količinama, pa je cena išla i preko 400 dinara. Od oktobra kad je počela berba u Turskoj, cena limuna je pala jer ga sada ima više na tržištu - objašnjava prodavac Dušan.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.