Šta su energetski razredi uređaja?

Izvor: TehnoMagazin.rs, 06.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su energetski razredi uređaja?

Uvek su vas mučile oznake na uređajima? Pitali ste se šta podrazumevaju oznake: A, B, C, D, A+ i A++ i šta je zapravo energetski razred? Evo čemu one služe, tj. šta vama konkretno znače.
Šta nam govori nalepnica za energetski razred? Nalepnica nam pomaže da napravimo bolji izbor pri kupovini kućnih aparata jer sadrži informaciju o potrošnji energije i kvalitetu rada uređaja. Uglavnom oznaka za veću uštedu sugeriše i na bolji kvalitet samog uređaja, jer to znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazin.rs << su korišćene novije tehnologije. Ali, postoji i posebno označavanje kvaliteta rada uređaja, takođe slovnim oznakama od A do G. Uređaj je kvalitetniji što je bliži slovu A, dok energetski razredi A, A+ i A++ spadaju u najefikasnije uređaje. Dodatna oznaka + i ++ znači da uređaj ima veću energetsku efikasnost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A.
Pomenute oznake ne utiču prevashodno na cenu, jer na nju deluju mnogi faktori, kao što su, na primer, robna marka ili najnoviji model. Evropska unija je 1992. godine donela direktivu o obaveznom obeležavanju električnih uređaja za domaćinstvo nalepnicama za označavanje energetskog razreda. Razlog za to je usklađivanje nacionalnih mera u okvirima EU u vezi sa energetskom efikasnošću. Cilj nalepnica je da kupci budu obavešteni o efikasnosti uređaja i da se pri kupovini opredele za energetski efikasnije uređaje. Nijedan uređaj za domaćinstvo ne može se prodavati na tržištu Evropske unije bez nalepnice.
Oznaka  A ukazuje na najbolje karakteristike, a G na najgore karakteristike uređaja. Ako koristimo uređaje sa oznakom A i za energetsku efikasnost i za karakteristike rada, i ako oni troše manje struje, računi će biti manji, uštedećete vaš novac, a istovremeno ćete dati svoj doprinos očuvanju životne sredine.
Koji uređaji po zakonima EU moraju biti označeni? frižideri, zamrzivači i kombinovani frižideri i zamrzivači; mašine za pranje veša; električne mašine za sušenje; kombinovane mašine za pranje i sušenje veša; mašine za pranje sudova; električni šporeti; klima-uređaji; sijalice. Konkretni primeri Frižider klase A+ ima upola manju potrošnju nego frižider klase C. Sijalice klase A i do 80 odsto manje troše od „običnih”. Ali, ušteda se ne postiže samo kupovinom energetski efikasnijih uređaja, već i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem. Korišćenjem uređaja u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača ili promenom našeg ponašanja (ugasiti svetlo kada niste u sobi), računi za struju se mogu smanjiti i za više od 40 odsto.
Najbolji primer za ilustraciju ušteda bilo bi izabrati dva frižidera sa zamrzivačem sličnih zapremina, a različitih energetskih klasa. Pretpostavimo da je tipični frižider srednje veličine s malim zamrzivačem C klase u startu 50 evra jeftiniji od vrlo sličnog modela energetske klase A, ali zato godišnje potroši struje u vrednosti od oko 30 eura, za razliku od frižidera klase A koji potroši električne energije u vrednosti od 20 eura. Iz proračuna je očito da će se tih 50 evra razlike početno izdvojenih za frižider A klase isplatiti u roku od 5 godina, a kako je životni vek frižidera 10 do 15 godina, to u okviru životnog veka označava ukupnu uštedu na električnoj energiji od 150 eura.
Gorenje FH 401 IW Zamrzivač brenda Gorenje ima energetski razred A+ što je kao što je već navedeno njegova prednost, jer štedi električnu enegiju. Ono što se tiče još električne energije je da je ovaj uređaj čuva u slučaju nestanka struje i do 38 časova.
Poseduje i digitalni prikaz temperature zamrzivača. Funkcioniše po principu brzog zamrzavanja sa automatskim isključenjem. Ima dve korpe za brzo zamrzavanje hrane.
Ovaj model zamrzivača možete pogledati ovde.
Gorenje FH 400W Zamrzivač Gorenje FH 400W ima oznaku A energetskog razreda. Već je napomenuto da se generalno preporučuje kupovina uređaja A ili A+ klase jer najviše štede električnu energiju, a time i vaš novac.
I ovaj zamrzivač čuva električnu energiju u slučaju nestanka struje i to do 38 sati. Na ovaj uređaj dobijate garanciju od pet godina. Poseduje prekidač za brzo zamrzavanje i dve korpe.
Ovaj model zamrzivača možete pogledati ovde.


Pogledajte ostale proizvode iz kategorije Zamrzivači na elbraco.rs e-prodavnici.

Nastavak na TehnoMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TehnoMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TehnoMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.