Izvor: SaznajNovo.com, 08.Nov.2018, 12:48

Šta je eSIM i kako radi?

Šta je eSIM i kako radi?

eSIM nije novost u svetu, tu je već neko vreme, ali retko ko razume šta je to. U razgovoru sa ljudima iz mog okruženja shvatio sam da mnogi nikada nisu čuli za to. U ovom članku ću objasniti, kao i uvek, što jednostavnije mogu šta je to eSIM i kako radi.
Temu oko ove tehnologije sam dotakao u članku o veličinama SIM kartica i napisao sam da će biti zaseban članak o eSIM – i evo ga.
Dakle, eSIM je skraćenica za „Embeded SIM„, tačnije „Embeded Subscriber >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << identity module„. Na srpski bismo mogli da prevedemo kao „ugrađena SIM kartica„, što i jeste.
Prednosti eSIM-aSIM kartice su se smanjivale vremenom kako bi se napravilo više mesta za ostale komponente u telefonu. Pa smo tako sa klasične SIM došli do Nano SIM i tu stali – opširnije. Šta dalje? Rešenje je prosto: ugraditi čip u sam mobilni uređaj koji će imati funkciju SIM kartice.
To je posebno pogodno za pametne satove. Pošto su pametni satovi malih dimenzija, svaki milimetar je bitan. Adapter za Nano SIM karticu je prevelik za pametan sat, pa je eSIM idealno rešenje.
Slika: gsmarenaZatim brzina i jednostavnost promene operatera i/ili paketa usluga. Korisnik ne mora da ide kod operatera ukoliko želite da se prebaci kod nekog drugog, sve to može obaviti od kuće. Sve što je potrebno jeste da ode u podešavanje telefona i preuzme konfiguraciju operatera koji je dostupan u njegovom okruženju.
Roming? Možda i najveća prednost ove tehnologije je što ćemo moći da menjamo operatera u inostranstvu, a da zadržimo svoj broj. Dakle, pređete granicu, izaberete nekog operatera iz te države u par poteza, i ostane vam vaš broj i nise u romingu više.
I na kraju: IoT uređaji. Pošto je sam eSIM čip mali i programabilan, pogodan je za IoT uređaje. IoT mreža će biti sve veća i veća i zbog toga je bitno olakšati u obrzati proces povezivanja hardvera u tu mrežu.
Kako funckioniše eSIM?eSIM čip ugrađuje proizviđač mobilnog uređaja u matičnu ploču tog uređaja. Taj čip ima sve karakteristike kao i klasična SIM kartica, s tim da ima i M2M (Machine to Machine) protokol i Remote Provisioning mogućnosti.
Kada proizvođač instalira taj čip na matičnu ploču, on je prazan. Međutim, u procesu proizvodnje se u čip upisuje tzv. „Bootstrap“ profil. Taj profil je isti kao i bilo koji drugi (koji kreiraju mobilni operateri), s tim da on samo omogućava uređaju da ostvari prvu vezu sa M2M.
Zatim se zahtev dalje šalje ka željenom mobilnom operateru, a on šalje zahtev SIM vendoru da kreira SIM profil za tog korisnika. Na kraju se taj SIM profil upisuje u eSIM čip u telefon korisnika, a onaj „Bootstrap“ fabrički profil se briše.
Kada korisnik želi da promeni operatera, potrebno je samo da zatraži novi SIM profil od drugog mobilnog operatera i on će biti upisan u čip, a stari biti obrisan. Sve je to veoma jednostavno za korisnika, sve se završava u nekoliko koraka.
Slika: saznajnovoŠto se dual-eSIM situacije tiče, samo sam na jednom sajtu – digitaltrends – pronašao informaciju da će to biti moguće takođe. Tačnije, oni su naveli da je GSM Alliance (GSMA) obećala podršku za više naloga, ali i da još uvek nisu sigurni kako će to izvesti.
Kada će eSIM biti dostupan kod nas?Kao i uvek Srbija će kasniti sa svetom nekoliko godina, pa nisam baš optimista ni u ovom slučaju. VIP ne podržava (nisam našao nigde da podržavaju), MTS ne podržava, Telenor ne podržava takođe.
Što se sveta tiče, u USA ovu tehnologiju podržavaju AT&T, T-Mobile USA i Verizon Wireless mobilni operateri. Truephone, koji posluje u više od 80 država širom sveta (među kojima je i Hrvatska), podržava eSIM takođe – link.
Ukratko: nećemo videti eSIM kod nas skoro, barem ne u širokoj upotrebi, ali bih voleo da grešim, naravno.

Detaljnije - Šta je eSIM i kako radi?

Nastavak na SaznajNovo.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.