Šta će se desiti ako obrišete „System32“ folder?

Izvor: SaznajNovo.com, 10.Dec.2018, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će se desiti ako obrišete „System32“ folder?

Iznenadio sam se kada sam video koliko ljudi veruju savetima drugih korisnika sa interneta kada je u pitanju brisanje „System32“ foldera. Jasno je da ima onih koji se gotovo i ne razumeju u računare pa im se ta lažna uputstva čine kao legitimna. Zato pišem ovaj članak da objasnim šta se desi ako obrišete „System32“ i zašto to ne smete raditi.
Šta je „System32“?Windows OS se dosta oslanja na Dynamic Link Library – DLL. To su fajlovi koji sadrže određene >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com << delove kodova kojima može sistem, ili neki program, pristupiti po potrebi. Tu se nalaze korisni kodovi koji olakšavaju kodiranje jer se ne moraju iznova pisati (recimo prikazivanje dijaloga potvrde, obaveštenja, upozorenja…). Uz to, dodatno rasterećuju memoriju jer se ne moraju ugađivati u sam softver, i mogu se pozivati samo po potrebi.
DLL fajlovi u System32 folderu
System32 je folder sa gomilom DLL fajlova. Većina je krucijalna za funkcionisanje samog operativnog sistema. Recimo, obezbeđuju funkcionisanje kontrolne table, proveru grešaka, ažuriranje sistema, servisa za enkripciju, reprodukovanje audio i video sadržaja, DirectX renderovanje, pa čak i prikaz Windows interfejsa.
Pored toga tamo se nalazi i većina Windows drajvera, kao i elementi Windows kernela koji obezbeđuju komunikaciju Windows sistema sa hardverom.
Šta ako se obriše „System32“?Pre svega, taj folder je teško obrisati jer je dosta DLL fajlova pokrenuto zajedno sa sistemom nakon što startujete računar. Ako obrišete ostale fajlove iz tog foldera (koji nisu trenutno pokrenuti), možete naneti značajnu štetu sistemu. Velika je verovatnoća da se sistem neće pokrenuti naredni put, i onda biste morali da uradite popravku sistema pomoću diska za oporavak.
Oporavak Windows sistema / Slika: Ars Technica
Zašto bi neko onda birsao „System32“ folder?Kratak odgovor: neznanje.
Kao što sam napisao na početku članka mnogi ni ne znaju šta je System32. Zbog toga neki zli dokoni korisnici interneta troluju ostale koji ne znaju mnogo o računarima pa pišu uputstva za brisanje tog foldera. Uglavnom za razlog napišu da će to ubrzati i rasteretiti računar, a u šta će neko poverovati s obzirom na to da taj folder zauzima nekoliko gigabajta.
Primer lažnog uputstva. NE RADITE OVO! / Slika: knowyourmeme
Ovaj „metod“ se provlači kroz internet još od dvehiljaditih godina, s tim da se menjao vremenom. Recimo, sada ta lažna uputstva izgledaju legitimno i uglavnom zahtevaju kopiranje i pokretanje par linija koda – što ume da izgleda ozbiljno prosečnom korisniku. Pre toga zli korisnik uverava potencijalne žrtve da je taj folder „smeće“ i da samo usporava Windows. Onaj ko je opčinjen ubrzanjem računara, a ne želi da kupi novije komponente, koristi svaki savet sa interneta ne bi li besplatno ubrzao računar.
Još jedno lažno uputstvo / Slika: knowyourmeme
Neki čak tvrde da je „System32“ zapravo malver, i onda napišu korak-po-korak uputstvo za njegovo uklanjanje. Pogađate već, to uputstvo se sastoji od pokretanje par linija koda koji će obrisati System32 folder. I sve to izgleda skroz legitimno prosečnom korisniku, pa mnogi to i urade. Šta zli korisnik interneta ima od toga? Ništa!
ZaključakNEMOJTE BRISATI „SYSTEM32“ FOLDER – NIKADA! Zbog toga i pišem ovaj članak, da bih podučio što veći broj korisnika i skrenuo pažnju. Taj folder je krucijalan za rad Windows sistema, nemojte ga brisati. Nemojte verovati svakom uputstvu koje pročitate na internetu. Da, to znači da ne morate verovati ni uputstvima sa ovog bloga, na vama je da budete oprezni. Pre nego što krenete da radite nešto iz uputstva koje ste našli na nekom sajtu proverite na još nekoliko mesta da li to sme da se radi.
Detaljnije - Šta će se desiti ako obrišete „System32“ folder?

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.