Šta Kinezi kriju ispod platna? VIDEO

Izvor: B92, 07.Jan.2021, 19:20

Šta Kinezi kriju ispod platna? VIDEO

Kinesko ratno vazduhoplovstvo ima novu kampanju za regrutaciju mladih pilota. U video-snimku, prikazuje se i jedan kineski avion o kom se već dugo nagađa - H-20 bombarder koji pripada generaciji nevidljivih (Stealth) ratnih aviona.

Navedeni video kampanje regrutacije nosi naslov "Snovi o mladosti", a u njemu nije prikazan stvaran H-20 bombarder, već njegova kopmjuterska verzija i to na samom kraju videa i to kao "navlakuša", jer je avion prekriven platnom.

Iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reč o regrutaciji, stručnjacima sa Zapada zvezdu video-snimka predstavlja upravo H-20, koji neodoljivo dizajnom podseća na američke bombardere B-2 Spirit i budući B-21 Raider.

Postoje izveštaji o tome da Xi'an Aircraft Industrial Corporation (XAC), koji je deo kineskog AVIC-a, zaduženog za razvoj velikih aviona, usporio razvoj H-20 bombardera kako bi se povećala proizvodnja Y-20 borbenog aviona.

U videu se H-20 pod platnom frontalno i bočno kroz odraz vizira sa pilotske kacige, tako da se ne može previše toga zaključiti o samom avionu i njegovom dizajnu, osim velike sličnosti sa američkim bombarderima iz kojih su Kinezi dosta toga "pozajmili".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.