Sony hromirao računare

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sony "hromirao" računare

Microsoft će verovatno pocrveneti od ljutnje: Sony je odlučio da skrene s utabanog puta korišćenja Microsoftovog Internet Explorera kao podrazumevanog čitača veba na svojim prenosivim računarima serije Vaio i brojem jedan označio Googleov program Chrome.

Izvor: Mikro




Kompanija je još u maju počela da instalira Chrome na svoje računare namenjene severnoameričkom tržištu u okviru testova sa Googleovim čitačem veba. Sad kad su testovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završeni u svim Sonyjevim računarima serije Vaio podrazumevani čitač biće Chrome, mada će biti instalirani i Chrome i Internet Explorer. Odluka da se opredele za Chrome zasnovana je ne samo na kvalitetu i funkcijama ovog čitača već i na odnosima s Googleom, istakao je predstavnik kompanije u izjavi dnevnom listu Wall Street Journal.

Ugovor Sonyja i Googlea je izuzetno važan. S preinstaliranom verzijom Chromea to bi mogao da bude veliki podsticaj povećanju tržišnog udela za Google, koji trenutno iznosi nešto manje od 3%. Internet Explorer je i dalje prvi sa 67,7%, a slede ga Firefox sa 22,5% i Safari sa 4,1%. Pošto se Vaio računari, sudeći po Amazonu, nalaze u grupi najbolje prodavanih, ovo bi moglo da poboljša Chromeov tržišni položaj i uticaj.

Udruživanje Googlea s ovim elektronskim gigantom moglo bi dovesti do još nekih unosnih ugovora u budućnosti. Imajući u vidu jačinu sprege Sony–Google, nije teško zamisliti dan kad će se i Googleov istoimeni operativni sistem (Chrome OS) takođe naći na Sonyjevim mašinama. Chrome OS je prevashodno namenjen internet računarima, a zahvaljujući njihovoj sve većoj popularnosti Googleov logotip bi mogao postati sveprisutan i neizbežan. S druge strane, kad se pojavi Chrome OS, Google će verovatno napraviti i jaču verziju za prenosive i stone računare, što će Microsoft Windows i Apple OS X dovesti u novu situaciju.

Čisto simbolično, Sonyjeva odluka da udruži snage s Googleom je i upečatljiv gest kojim se pruža podrška otvorenom kodu, a to je još jedan korak dalje od elektronskog tržišta kojim dominira Microsoft i korak bliže istinskoj mogućnosti izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.