Solarni LG e-book reader

Izvor: B92, 13.Okt.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni LG e-book reader

Tržište eBook reader uređaja je veoma popularno u proteklom periodu i mnoštvo firmi predstavlja svoje proizvode tog tipa. Njima se sada pridružuje i korejski LG, koji je pokazao svoje viđenje na "reader" temu, koje se napaja solarnom energijom.

Izvor: BenchIT




Razvijeni su posebni tanki filmovi sa solarnim ćelijama, koji su smešteni ispod 6-inčnog ekrana. Ovaj panel je trenutno u fazi masovne proizvodnje (od strane LG Display-a), a film ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << širinu od 10 centimetara. Promer solarne ćelije iznosi 0,7 milimetara, a ona se proizvodi smeštanjem elektroda na staklene ili plastične supstrate.

Nasuprot široko rasprostranjenih kristalizovanih solarnih ćelija sa silicijumskim vaferima, pristup solarnih ćelija na tankom filmu donosi izuzetno malu masu i laku podesivost i prilagodljivost po pitanju veličine i forme. Efikasnost konverzije energije je deklarisana na 9,6 procenata.

Izlaganje suncu tokom četiri do pet sati bi omogućilo da ovaj e-book radi ceo dan bez potrebe za novim punjenjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.