Snimci TV emisija na Clickeru

Izvor: B92, 17.Nov.2009, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci TV emisija na Clickeru

Na webu raste broj snimaka TV emisija, ali ih često nije lako naći. Nova dobro finansirana kompanija Clicker veruje da ima rešenje tog problema.

Izvor: Mikro




Prošle nedelje je pokrenula sopstveni servis Clicker.com koji je nazvala "TV vodič za veb”.

Izvršni direktor Clickera, Džim Lanzone, koji je prethodno bio na čelu pretraživača broj četiri Ask.com, smatra da nalaženje emisije nije teško kad znate gde da tražite. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primer, ukoliko tražite emisiju koju je emitovao NBC, Fox ili Disney, pretražite Hulu i verovatno ćete je naći ukoliko su dozvolili da se gleda (nažalost, ovaj servis radi samo u SAD), ali video pretraživači koji obigravaju ceo web i nude vam na hiljade odlomaka nisu toliko efektivni, smatra on.

Clicker je po njegovom mišljenju u osnovi drugačiji. On pronalazi samo TV emisije i druge profesionalne sadržaje koje su stvorile i objavile brojne organizacije, od dnevnih novina New York Times i Univerziteta Stanford do organizacije TED, koja priprema uglednu godišnju konferenciju o tehnologiji, zabavi i dizajnu.

Zahvaljujući partnerstvu s tvorcima sadržaja i sopstvenom prebiranju po webu, Clicker stvara bazu podataka o programima. Kad korisnik nešto traži rezultati se grupišu prema TV mreži koja je proizvela sadržaj. Clicker pronalazi samo onaj sadržaj koji je postavljen legalno i nastoji da locira njegov originalni izvor.

Ukoliko vas, na primer, zanimaju epizode serije „Seinfeld", Clicker će prikazati samo modul koji nudi TBS, u kome se nalazi svega šest autorizovanih epizoda. Drugi rezultati će vas odvesti do snimaka raznih TV emisija u kojima su učestvovali glumci iz te serije, poput razgovora u programima „Charlie Rose" i „The Late Show with David Letterman". Ovi rezultati se lakše pregledaju u poređenju s džunglom sličica koje prikazuju video pretraživači kao što su Truveo ili Blinkx.

Unutar pojedinog modula, na primer „Charlie Rose", korisnici mogu da pretražuju snimke po sezonama ili epizodama, ili na primer potraže kad su gosti emisije bili Bil Gejts i njegov otac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.