Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smeće kao zamjena za fosilno gorivo

U Švedskoj je prošle godine reciklirano više od 99 odsto smeća iz domaćinstava, dok polovina električne i energije za grijanje dolazi od obnovljivih energenata.

Zvaničnik švedske Asocijacije za reciklažu smeća Ana-Karin Gripval rekla je da se na jugu Evrope smeće ne koristi za grijanje, već se jednostavno spali, ali da je u Švedskoj otpad zamjena za fosilno gorivo.

Prema podacima sa internet portala "Zanimljivi inžinjering" termin reciklaža u Švedskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << obuhvata grijanje i stvaranje energije.

Švedska je prijavila da je prošle godine uvezla 700.000 tona smeća iz drugih zemalja.

Veliki uvoz smeća je rezultat zabrane postojanja deponija u drugim članicama EU, koje, kako bi izbjegle novčane kazne ili troškove reciklaže u drugim zemljama, otpad prevezu u Švedsku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.