Skuplja IT oprema?

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja IT oprema?

Na televizore, kompjutere, mobilne telefone, ali i druge kućne aparate uskoro će se plaćati još jedan državni namet, koji će se ovog puta slivati u budžet Fonda za zaštitu životne sredine.

Izvor: Mikro




Cene mnogih električnih uređaja najverovatnije će biti uvećane kada bude počela da važi uredba o plaćanju ekoloških taksi. Takse će se plaćati na televizore, kompjutere, mobilne telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kako prenosi dnevni list Politka, ova uredba je već usvojena. Samo se čeka da bude objavljena u Službenom glasniku i osam dana posle toga stupiće na snagu.

U Ministarstvu za životnu sredinu kažu da će visina takse zavisiti od vrste proizvoda i načina njegovog tretmana kada postane otpad, odnosno od toga koliko ugrožava čovekovu okolinu.

Porez se uvodi na elektronske i električne proizvode, kao što su veliki kućni aparati, mali kućni aparati, informatička i telekomunikaciona oprema, oprema široke potrošnje za razonodu, ali i električne i elektronske alate, instrumente za praćenje i nadzor i dr.

Jedna od najvećih nadoknada plaćaće se za sijalice sa žarećom niti. Namet na kilogram ovih proizvoda naplaćivaće se 140 dinara, za monitore 90 dinara, a za računare, prenosive računare, štampače i mobilne telefone taksa će iznositi 60 dinara po kilogramu.

Ovu naknadu će plaćati proizvođači i uvoznici proizvoda, ali očekuje se da će potrošači, kao i u ranijim slučajevima, ovu taksu platiti kroz uvećane maloprodajne cene.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekološka taksa poskupljuje IT opremu?

Izvor: Mikro - PC World, 11.Mar.2010

Na televizore, kompjutere, mobilne telefone, frižidere, zamrzivače i druge kućne aparate uskoro će se plaćati još jedan državni namet, koji će se ovog puta slivati u budžet Fonda za zaštitu životne sredine. Cene mnogih električnih uređaja najverovatnije će biti uvećane kada bude počela...

Nastavak na Mikro - PC World...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.