Sharp najavljuje prodor na Blu-ray tržište

Izvor: B92, 15.Sep.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sharp najavljuje prodor na Blu-ray tržište

Sharp je objavio da je ovladao tehnologijom plavo-ljubičastih lasera snage 500 mW, koji mogu da upisuju podatke na troslojne i četvoroslojne Blu-ray diskove brzinom 8x (36 MB/s).

Izvor: PC Press




U teoriji, ovo bi moglo da bude interesantno korisnicima koji vole da rade backup na optičkim diskovima, a ograničava ih kapacitet aktuelnih jednoslojnih i dvoslojnih Blu-ray diskova.

Međutim, osim kapaciteta, postoji i problem cene, kako Blu-ray >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređaja, tako i diskova – čitači koštaju oko 105, a snimači 179 dolara; čak i ako odlučite da ih kupite, čekaju vas skupi medijumi: jednoslojni diskovi koštaju 5, dvoslojni 19 dolara, a za jednoslojni prepisivi disk treba izdvojiti 9 dolara, što je višestruko skuplje od DVD diskova, i to posle normiranja po jedinici kapaciteta.

Ovakav disparitet cena je razlog što istraživačka firma iSuppli prognozira spor napredak Blu-ray-a u PC svetu. Iako mali hard diskovi, fleš diskovi i DVD imaju nedostatke, zbog niže cene, korisnici se mnogo radije odlučuju za njih. To bi vremenom moglo da se promeni, ali iSuppli smatra da treba biti vrlo strpljiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.