Sećate li se Turbo dugmeta iz 1990-ih? Evo zašto je usporavalo vaš računar

Izvor: B92, 29.Jun.2020, 16:44

Sećate li se Turbo dugmeta iz 1990-ih? Evo zašto je usporavalo vaš računar

Tokom 1980-ih i 1990-ih, mnogi "klonovi" IBM računara imali su dugme na kućištu sa oznakom "Turbo", koje bi zapravo usporilo vaš računar. Ovo je priča o tome ko ga je tu postavio i zašto je bilo neophodno.

Napad "brzih klonova"

Prvi IBM-ov računar ugledao je svetlost dana u avgustu 1981. godine. Imao je 8088 CPU koji je radio na 4.77 MHz. Konkurenti, kao što je Compaq, ubrzo su licencirali Microsoft MS-DOS operativni sistem i stvorili sopstvene računare >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompatibilne sa procesorom IBM računara.

Novi računari često su dodavali funkcije koje su nedostajale IBM-ovim uređajima, i to po mnogo nižoj ceni. Neki su uključivali periferne portove, a neki više RAM-a, zadržavajući kompatibilnost softvera.

Neki od su još više uzeli stvari u svoje ruke i proizveli potpuno drugačije, mnogo brže mašine. Na primer, nekoliko modela je koristilo Intel 8086 čip od 8MHz koji je otprilike dva do tri puta brži od originalnog procesora IBM-ovog računara.

Novi računari su bili prebrzi

Ovo povećanje brzine dovelo je do problema. Ljudi koji su pravili aplikacije ranih 1980-ih, uglavnom nisu očekivali da će se performanse toliko ubrzati za tako kratko vreme.

Kao rezultat toga, većina softverskih aplikacija i video-igara kreiranih za IBM PC bila je prilagođena specifično frekvenciji od 4.77 MHz.

Ako je neko pokušao da ih pokrene pri većim brzinama (poput 8 MHz ili više), mnogi od ovih programa postajali su nestabilni. Mnoge su video-igre postale beskorisne, baš zbog ovoga.

Prvobitno rešenje ovog problema bilo je postavljanje prekidača na zadnjoj strani računara. Tako se brzina rada menjala sa maksimalne na 4,77 MHz. Na nekim računarima, čak, postojale su i prečice na tastaturi koji ovo rade iz BIOS-a, kao što su Ctrl+Alt+Plus ili Ctrl+Alt+Backslash.

Ipak, Turbo mod još nije postojao, iako je bio iza ćoška.

Eagle PC Turbo stupa na scenu

U julu 1984. godine, u Kaliforniji, proizvođač računara pod nazivom Eagle Computer predstavio je novu liniju proizvoda pod nazivom Eagle PC Turbo.

Svaki model je uključivao brzi CPU od 8 MHz i, pogađate, Turbo dugme sa prednje strane. Turbo dugme menjalo je takt rada računara sa 8 MHz na 4.77 MHz, i obrnuto.

Mediji su primetili kako je u to vreme Eagle PC predstavljao veliku inovaciju, pa je tako PC Magazine iz 11.12.1984. godine napisao sledeće:

"Eagle radi toliko brzo da su morali da ubace taster sa prednje strane kako bi usporili računar zbog kompatibilnosti"

Odakle reč Turbo?

Reč "Turbo" je skraćenica od "Turbopunjača", zbog čega motori sa unutrašnjim imaju veću snagu i efikasnost.

Tokom 1980-ih, odeljenja za komercijalni marketing obično su koristila reč "turbo" na proizvodima kako bi označili dodatnu brzinu ili moć.

Nijedan proizvođač, naravno, nikada ne bi uključio veliko dugme sa natpisom "Sporo" na prednjoj strani svog brzog novog računara, tako da je "Turbo" bio pametan izbor kompanije Eagle.

Nekoliko godina nakon uvođenja Eagle Turbo računara, "Turbo" je odjednom postao generički industrijski izraz za ovu funkciju usporavanja CPU-a.

Do 1988. godine, Turbo tasteri su bili svuda.

Već do polovine 1990-ih, prosečne brzine takta CPU-a vrtoglavo su porasle, sa oko 16 MHz na oko 100 MHz.

Ovo je učinilo da Turbo tasteri budu apsolutno neophodni za igranje ranih PC igara, od kojih su mnoge tada bile starije više od deset godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.