
Izvor: TehnoMagazin.rs, 26.Dec.2014, 00:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Savršen desert uz aparat za galete
Nedelja je popodne, a vama su se prijele galete sa vašim omiljenim ukusom? Želeli biste da se počastite njima, ali vam je mrsko da se spremate, izlazite iz kuće, a pritom i trošite novac. Da li ste razmišljali o tome da možete pokušati sami da ih napravite? Za kratko vreme ćete i vi postati izvrsni znalac u pravljenju galeta. Naravno, sve što vam je potrebno je aparat za galete i uživanje može da počne.
Korišćenje aparata za galete
Aparati su izuzetno jednostavni za korišćenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu TehnoMagazin.rs << Gotovo svi funkcionišu tako što imaju lampicu koja se uključi kad aparat dostigne određenu temperaturu, tada otvarate poklopac i sipate smesu. Količina smese koju stavljate u pekač zavisi od vašeg ukusa i toga da li želite da galete budu deblje ili tanje, a smese sipate onoliko koliko stane u jednu kutlaču srednje veličine. Peče se nekoliko minuta, nakon toga se lampica ponovo uključi i to je znak da su galete ispečene. Vaše namirnice su očas posla spremne za jelo.
Prilikom vađenja galeta iz aparata bolje je da se ne koristi metalni escajg jer vremenom zbog toga može da se ošteti. Održava se tako što ga, kad završite sa pečenjem svih galeta, ostavite da se ohladi i nakon nekog vremena samo prebrišete i uklonite moguće ostatke smese. Nakon toga, on je spreman za sledeće korišćenje. Ne morate se brinuti da ćete nakon pravljenja ovih poslastica morati da luftirate prostoriju satima i bacite svu odeću na pranje zbog neprijatnih mirisa. Izuzetna prednost aparata za galete je što oni ne šire mnogo neprijatne mirise pa možete zaboraviti na slučajeve koje ste imali dok ste, na primer, pržili palačinke. U principu, smesu koju napravite možete ostaviti da odstoji do sutradan, ali znajte da postoje i negativna iskustva u vezi sa tim poduhvatom – smesa ume da se lepi i da galete ne budu ukusne kao prvog dana.
Kakve sve galete mogu da napravim?
Galete, vafli, a kod nas poznato kao bakin kolač. Verovatno ste već imali prilike da negde probate ove poslastice i to na najrazličitije načine – niste ni verovali da je njihovo pravljenje toliko jednostavno, zar ne? Kakve ćete galete jesti zavisi samo od vas i vaše kreativnosti. Uz ogroman broj recepata, vaše galete mogu da budu tanje ili deblje, slane ili slatke, da smesa (ne)sadrži sastojke poput suvog grožđa, malina, višanja ili, pak, maslina i krastavaca. Temperaturu sami podešavate pa možete da utičete na to da li da budu malo rešiji ili siroviji, hrskaviji ili mekši. Možete i da odlučite da ih jedete bez ikakvih premaza i preliva, a možete i da uz njih dodate kugle sladoleda, čokoladu, šlag – šta god poželite.
Postoji veliki broj recepata koji će vas oduševiti i dati ideje da osmislite i sami svoje recepte. U moru recepata, pronašli smo za vas primamljivi spisak koji vam može biti od velike koristi prilikom eksperimentisanja – pogledajte OVDE. Mi smo za vas izdvojili jedan tradicionalni recept za čuvene belgijske galete iako je i za njih teško pronaći originalni recept jer postoje razne varijacije u spremanju. Za ovaj recept je izuzetno važno da svi sastojci budu sobne temperature.
Potrebno je da stavite 420g brašna u veliku činiju, napravite rupu u sredini i tu dodate 7 grama soli. U drugoj posudi rastopite 300 grama putera (najbolje u mikrotalasnoj, ako imate mogućnosti) i ostavite da se smlači. Zatim, u trećoj posudi izmiksajte 2 jajeta, dodajte puter koji se prohladio i pakovanje kvasca. Sve to izmešajte i dodajte 2dl mineralne vode, a potom ponovo izmešajte. Sada čitavoj toj smesi dodajte brašno iz prve posude, 25g kristalnog šećera, vanilin šećer i sve zajedno mešajte oko 10 minuta mešalicom za testo. Ne brinite ako smesa bude lepljiva – takva i treba da bude. Nakon toga, ostavite testo na toplom da se diže 15 do 30 minuta. Na kraju, umešajte 270g krupnog šećera i pričekajte 5 minuta (taman dok se zagreva aparat) da se šećer stopi sa smesom.
Jedna tura galeta se peče oko 4 minuta, dok ne postane smeđe boje. Ova smesa je dovoljna za 6 tura.
Uživajte u pravim belgijskim galetama!
Colossus CSS 5305
Maksimalna snaga koju ovaj aparat dostiže je 875W, a dimenzija površine za pečenje je prečnika 20cm. Podeljena je na 4 pregrade. Temperatura je podesiva na nekoliko temperaturnih nivoa. Aparat ima mogućnost uspravnog okretanja, tj. pod uglom od 90 stepeni. Na taj način on maksimalno štedi vaš kuhinjski prostor.
U svakom trenutku možete proveriti da li su galete pečene. Površina je nelepljiva, pa se ne morate brinuti da ćete imati posla oko struganja smese nakon svakog pečenja. Poseduje dršku izolovanu od toplote, kao i lampice koje pokazuju kada je postignuta podešena temperatura.
Ovaj model aparata za galete MOŽETE POGLEDATI OVDE.
Colossus CSS 5304
Maksimalna snaga koju ovaj aparat dostiže je 850W. Površina je podeljena na 5 pregrada u obliku srca. Poseduje regulator jačine i lampice koje obaveštavaju o tome kad su galete ispečene i kad je temperatura dostigla zadati nivo. Premazan je teflonom koji je danas sveprisutan kao neprijanjajuća površina. Pomoću termostata, ovaj aparat održava stalnu temperaturu. Uz kupovinu ovog proizvoda dobija se 2 godine garancije.
Ovaj model aparata za galete MOŽETE POGLEDATI OVDE.
Pogledajte ostale proizvode iz kategorije Aparati za galete na elbraco.rs e-prodavnici.
Nastavak na TehnoMagazin.rs...