Sarajevski kanton: Upozorenje zbog zagađenosti vazduha

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevski kanton: Upozorenje zbog zagađenosti vazduha

SARAJEVO - Operativni štab Vlade Sarajevskog kantona danas je izdao upozorenje kao drugi nivo Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u ovom kantonu.

Ovakva odluka je donesena nakon što su juče u Kantonu Sarajevo prekoračene tolerantne vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu - čvrstih čestica PM10 od 300 mikrograma po metru kubnom, kao i zbog činjenice da se u naredna 24 časa očekuje stabilna vremenska situacija.

U okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << stepena upozorenje preduzete su različite mjere, među kojima je zabrana korištenja otpada i biomase u pogonima, posebno pilanama i industrijama namještaja ukoliko uređaj za sagorijevanje nije namjenski projektovan za to gorivo.

Sva postrojenja snage preko jednog megavata koja koriste čvrsta goriva i teška ulja treba da smanje produkciju toplotne energije za minimalno tri stepena Celzijusova.

Preduzeće "Toplane" iz Sarajeva, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, treba da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za jedan stepen.

Među mjerama je i zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od evro tri, s tim da se ovo ne odnosi na vozila policije, inspekcije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama, te vatrogasna i vozila hitne pomoći.

Uvedena je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila ukupne mase preko 3,5 tone na potezu Otoka - Baščaršija u oba smjera, osim od 10.00 do 15.00 časova i ponoći do 6.00 časova, s tim da se ovo ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vatrogasna i vozila hitne pomoćii dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Federalni mediji javljaju da je na današnjoj sjednici Operativni štab upoznat sa provedenim mjerama iz prvog stepena pripravnost u Kantonu Sarajevo koje su i dalje na snazi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.