Sajt pogađa godine preko fotografije

Izvor: Politika, 06.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt pogađa godine preko fotografije

Uslovi korišćenja popularnog sajta zabrinuli su pojedine korisnike, ali „Microsoft” tvrdi da odmah briše slike iz memorije

Društvene mreže su ovih dana preplavljene fotografijama korisnika koji su naprasno zavoleli ili zamrzeli „Microsoft”, zavisno od toga da li im je oduzeo ili dodao godine života. Za sve je „kriv” novi sajt ove američke kompanije koji pogađa godište osobe na fotografiji.

Za desetak dana program dvojice inženjera „Microsofta” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postao je popularan širom sveta, bez obzira na to što nije precizan i mnogima omaši za desetak i više godina, bilo da ih doda, bilo da ih oduzme.

Na adresi how-old.net svako može da unese sopstvenu fotografiju (jedne ili grupe osoba) ili da u pretraživaču pronađe svog omiljenog glumca i prepusti softveru da mu odredi godište.

Novinari Bi-Bi-Sija testirali su softver ubacujući fotografiju Dejvida Bekama (40), i to jednu na kojoj je imao 18 godina, a aplikacija je pogrešno procenila da sportista ima 31 godinu. Omašila je i kod druge fotografije na kojoj Bekam ima 27 godina, a „dala” mu je čak 79 godina.

Neki su se našalili pa su ubacili fotografije lutaka, a „Microsoft” je i za njih pogodio koliko su stare.

Drugima nije bilo do šale, pa su pokrenuli priču da, iako na sajtu piše da se fotografije ne čuvaju u bazi, u uslovima korišćenja stoji da kompanija ima pravo da raspolaže unetim sadržajem, uključujući neograničeno kopiranje, distribuciju, javno izlaganje i slično. „Microsoft” je to demantovao.

Inženjeri koji stoje iza programa, Korom Tompson i Santoš Balasubramanijan, objasnili su u podužem tekstu na istom sajtu da to nije tačno i da se fotografije brišu iz memorije čim „pogode” godine, dok su navedeni uslovi korišćenja zapravo šablon za industriju i slični kao na većini drugih sajtova.

Naveli su takođe da je program napravljen za skup „Microsoftovih” programera da pokaže kako se lako i brzo mogu praviti aplikacije sa njihovim servisom „Azure”. Nisu pretpostavili da će postati tako viralan, što je pojam kojim se u eri interneta označava širenje nekog sadržaja poput zaraze. Probna verzija poslata je zaposlenima u „Microsoftu” da se zabave i pošalju povratne informacije. Međutim, za samo tri sata 35.000 ljudi je ubacilo 210.000 fotografija.

Sajt je predstavljen prošlog četvrtka na konferenciji „Bild” u San Francusku. Cilj je bio da se pokažu mogućnosti „Microsoftovog” alata za prepoznavanje lica i platforme „Azure”. Program za prepoznavanje lica takođe može da prepozna istu osobu na raznim fotografijama. Nezavisni programeri mogu da koriste ove alate u sopstvenim aplikacijama.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.