SVAKA IM ČAST: Naučnici napravili računar uz pomoć DNK lanca

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKA IM ČAST: Naučnici napravili računar uz pomoć DNK lanca

Za svaku pohvalu...

Naučnici iz SAD napravili su u epruveti računar od DNK lanca.

Čunli Guo sa Univerziteta Ročester u Njujorku i njegove kolege razvili su računar koji koristi 32 karike DNK lanca za skladištenje i obradu informacija. Ovaj računar može da izračuna kvadratni koren kvadratnih brojeva 1, 4, 9, 16, 25 i tako dalje, sve do 900.

DNK računar koristi proces poznat kao hibridizacija, koji se događa kada se dva lanca DNK spoje kako bi formirali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dvolančane DNK, piše sajt News Scientist.

Za početak, tim kodira broj na DNK koristeći kombinaciju deset "blokova". Svaka kombinacija predstavlja različit broj do 900.

Guo kaže kako bi, u budućnosti, ovakav računar mogao da pomogne u razvoju složenijih računarskih kola.

"Računanje pomoću DNK je još uvek u razvoju, ali obećava rešavanje problema koji su preteški ili čak nemogući za rešavanje računarima sa silicijumskom osnovom", kaže on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.