Roming problem: Britansko selo uvek u romingu

Izvor: Mondo, 22.Apr.2013, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roming problem: Britansko selo uvek u romingu

Jedno tipično englesko selo iznad La Manša ima specifičan problem: korisnici mobilnih telefona stalno su u romingu!

Foto: MONDO portal.

Jedini signal koji dobijaju stanovnici tog sela je francuski, a sve zbog toga što se ono nalazi u podnožju stena, 20 kilometara od francuske obale.

Selo Sent Margarets na stenama je pravo "čudo prirode" kad je o telekomunikacijama reč, a meštani su bili prinuđeni da se naviknu na činjenicu da žive u svojevrsnoj "enklavi", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prenosi AFP.

"Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izađemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posetioce koji obilaze stene", kaže Najdžel Vajdimus, vlasnik lokalnog restorana.

To praktično znači i mogućnost neočekivano većeg telefonskog računa za posetioce obale koji i ne slute da će im svaki telefonski poziv proći kroz francusku mrežu, ali se osveste kada čuju pozdrav automata "Dobrodošli u Francusku", iako se nalaze na britanskim ostrvima.

Da bi se uhvatio lokalni signal, potrebno je popeti se u brda, do crkve gde se nalazi predajnik, a dok god je broj ljudi koji su pogođeni ovim čudom mali, teško da će se stvari promeniti nabolje pošto ulaganja u mrežu za samo par stotina ili hiljada domaćinstava nisu isplativa.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.