Rođendan slobodnog znanja

Izvor: B92, 15.Jan.2011, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendan slobodnog znanja

Slobodna internet enciklopedija, Wikipedija, danas slavi deset godina postojanja, a tim povodom širom sveta održavaju se proslave.



Sa željom da se nastavi projekat pod nazivom Nupedia, koji nije uspeo jer je proces bio previše komplikovan, članke su mogli da objavljuju samo stručnjaci iz određenih oblasti, a prolazili su nekoliko faza odobravanja, Džimi Vels pokrenuo je Wikipediju.

Prvi članak bio je "Astronom" i pisalo je samo: "Naučnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čija je oblast istraživanja astronomija." Švedska: "Zemlja u severnoj Evropi. Stanovnici se zovu Šveđani. Jezik koji se govori je švedski. Glavni grad je Stokholm." Fizika: "Fizika je veoma široka tema."

Međutim, za mesec dana napisano je hiljadu članaka.

Danas se Vikipedijom koristi preko 400 miliona ljudi svakog meseca. Ona pruža trenutni pristup informaciji besplatno i bez reklama.

U poslednjoj deceniji, ogromna i jedinstvena globalna zajednica dobrovoljaca se sastala da stvori više od 17 miliona članaka na 270 jezika, unapređujući cilj slobodnog znanja za svaku osobu na planeti.

"Teško je zamisliti da je prošlo 10 godina otkako sam prvi put uređivao Wikipediju. Sećam se tog prvog dana. Kliknuo sam na "Uredi" i napisao 'Zdravo, svete', i to je bio početak Wikipedije i svih stvari koje su se od tada desile. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli", rekao je njen osnivač, Džimi Vels.

On je rekao i da želi da se zahvali svima koji su doprineli njenom radu. "Želim da se zahvalim svim ljudima koji su uređivali Wikipediju, koji su doprineli ovoj velikoj bazi znanja. Želim da se zahvalim svakome ko čita Wikipediju, ko se zaista zanima idejama i znanjem. To je ono za šta smo je napravili: napravili smo je da biste je vi čitali", rekao je Vels.

Iza Wikipedije i ostalih Wiki projekata stoji Wikimedia Foundation, čiji ogranak postoji i u Srbiji.

Proslave desetog rođendana održavaju se širom sveta, a više o tome možete saznati na ten.wikipedia.org .

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.