Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robotizovani autonomni dostavljač pizza

Poznati lanac pizzerija u Australiji testira autonomno robotizovano dostavno vozilo.

Domino's je poznati svjetski lanac pizzerija, koji je među prvima počeo uvoditi inovacije, pa je za svoju promociju počeo koristiti društvene medije, napravio sistem online narudžbi pomoću jednog dugmeta, te je čak proizveo i automobil u koji je integrisana pećnica za pečenje pizze.

Ovih dana njihova australijska podružnica predstavila je robota dostavljača, za čiju izradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su koristili usluge kompanije Marathon Targets, australijskog startupa koji se bavi robotikom, a kažu da su se poslužili i vojnom tehnologijom. Pored toga navode da su sarađivali i s Odjelom za prometQueenslanda (Queensland Department of Transport and Main Roads), kako bi se osiguralo da robot dobije sve što mu je potrebno za testiranje na saobraćajnicama.

Na kraju su došli do prvog funkcionalnog prototipa robotizovanog vozila pod imenom DRU (Domino's Robotic Unit), koji se već započeo testirati na području Queenslanda, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot koristi sličnu tehnologiju kao i Googleovi autonomni auti, uključujući LIDAR, GPS, sistem za izbjegavanje prepreka, te tehnologiju za praćenje (tracking) koja se sinkronizuje s Google kartama.

Mada će DRU inicijalno biti testiran u Australiji, Domino's navodi da već sarađuje s globalnim partnerima, a u određenom broju pizzerija bi se trebao pojaviti već kroz 6 mjeseci.

Prijeti li izumiranje i zanimanju dostavljača pizza?

(NN, vidi.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.