Robot prvi put u debati sa ljudima / VIDEO

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot prvi put u debati sa ljudima / VIDEO

Američka tehnološka kompanija IBM testirala je svoj kompjuter u polemici protiv dva ljudska debatera, u prvoj javnoj demonstraciji tehnologije veštačke inteligencije na kojoj radi više od pet godina.

Kompanija je predstavila svoj "Project debater" u ponedeljak u San Francisku. Polemički računarski sistem oličen je u 1,5 metara visokoj mašini u obliku monolita, prenosi agencija AP.

Na molbu da debatuje u korist svemirskih istraživanja koja subvencioniše vlada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je tema koju nije proučavao, kompjuter je brzo izneo uvodne argumente, izvlačeći prikupljene činjenice iz svoje baze novinskih članaka i magazina.

Zatim je saslušao kontra – argumente ljudi I izneo četvorominutno pobijanje njihovih stavova.

Istraživački tim IBM-a, stacioniran u Izraelu, počeo je da radi na projektu nedugo nakon što je IBM-ov kompjuter Watson potukao dva kviz - majstora u takmičenju po imenu "Džepardi" 2011. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.