Revolucionarni poduhvat: Testirana najpreciznija robotska proteza

Izvor: B92, 10.Feb.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucionarni poduhvat: Testirana najpreciznija robotska proteza

Pacijentkinja iz Švedske sa amputiranom rukom je postala prva osoba koja je uspešno kontrolisala novu, najprecizniju robotsku protezu za ruku.

U ovom revolucionarnom poduhvatu, titanijumski implanti povezani su na dve kosti nadlaktice pacijentkinje, odakle su elektrode povezane za nervima i mišićima pokrenule signal koji kontroliše robotsku ruku i obezbeđuje precizne pokrete, prenosi Science Daily.

Ova nova tehnologija razvijena je u Švedskoj, od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tima predvođenog doktorom Maksom Ortizom Katalanom iz kompanije Integrum AB, koja je i finansirala ovaj projekat.

Obične proteze za ruku uglavnom se oslanjaju na elektrode koje su povezane na kožu korisnika i koje pokrete izazivaju uz pomoć pokreta mišića.

"Nekoliko naprednih tehnoloških rešenja za prostetička pomagala pojavila su se u naučnom svetu u protekloj deceniji, ali nažalost nisu odmakli od faze istraživanja. Ovaj korak koji smo uspeli da napravimo nastao je najviše zahvaljući tome što smo uspeli da omogućimo pacijentima da koriste ugrađeni neuromišićni sistem kako bi kontrolisali svoje proteze, a da im to korišćenje ne otežava svakodnevne zadatke koje obavljaju", zaključio je doktor Ortiz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Revolucionarni poduhvat: Testirana najpreciznija robotska proteza

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2019, 04:30

Pacijentkinja iz Švedske sa amputiranom rukom je postala prva osoba koja je uspešno kontrolisala novu, najprecizniju robotsku protezu za ruku...U ovom revolucionarnom poduhvatu, titanijumski implanti povezani su na dve kosti nadlaktice pacijentkinje, odakle su elektrode povezane za nervima i mišićima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.