Revolucija u CERN-u: Comtrade na čelu stvaranja najvećeg svetskog sistema za upravljanje podacima

Izvor: B92, 03.Feb.2024, 17:08

Revolucija u CERN-u: Comtrade na čelu stvaranja najvećeg svetskog sistema za upravljanje podacima

Svi smo čuli za Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN), jedan od najvećih i najpoznatijih centara za naučna istraživanja na svetu, i mesto fascinantnih eksperimenata i inovacija, ali malo ko zna da je jedina tehnološka kompanija koja sarađuje na razvoju EOS, sistema za skladištenje podataka u CERN, upravo Comtrade. Reč je o saradnji koja traje već više od 10 godina na projektu EOS. Šta on predstavlja?

Kako je u svom LinkedIn postu objasnio predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Comtrade grupe Veselin Jevrosimović, EOS u kontekstu CERN-a označava veliki distribuirani sistem za skladištenje podataka, koji je razvijen prvenstveno za potrebe čuvanja podataka koji nastaju u fizikalnim eksperimentima, kao što je Veliki hadronski sudarač (LHC).

Ovaj sistem omogućava efikasno upravljanje, pristup i analizu ogromnih količina podataka koje generišu eksperimenti u CERN-u.

Comtrade je odigrao značajnu ulogu u razvoju i unapređenju sistema EOS. Podsetimo, Comtrade se pridružio CERN-ovom openlabu kao pridruženi član 2015. godine, a uloga kompanije ogledala se u razvoju i unapređenju sistema za skladištenje EOS, koji je veliki distribuirani sistem za skladištenje podataka, prvobitno namenjen za čuvanje fizikalnih podataka u CERN-u.

Njihova saradnja fokusirala se na nekoliko ključnih aspekata EOS-a. Comtrade je doprineo tome da sistem bude dostupniji i lakši za korišćenje, posebno u pogledu instalacije, rada i dokumentacije.

To je od ključne važnosti za rastući broj istraživačkih organizacija koje učestvuju u eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), koje zahtevaju efikasan i pouzdan pristup ogromnim količinama podataka.

Uključenost Comtrade-a nije bila samo tehnička, već se proširila i na pružanje sveobuhvatne podrške i dokumentacije za EOS.

"To uključuje razvoj robustnih instalacionih paketa za EOS, uspostavljanje tehničke podrške i kreiranje detaljnih operativnih priručnika. Ovi napori doprinose tome da EOS bude prijateljskiji prema zajednici i lakši za korišćenje izvan okruženja CERN-a" rekao je predsednik Comtrade Grupe Veselin Jevrosimović u objavi na LinkedIn-u.

Jedno od značajnih dostignuća ove saradnje je proširenje EOS-a kako bi podržao korisnike Windowsa, omogućavajući im montiranje EOS klastera na njihovim Windows domaćinima.

Ovaj razvoj značajno unapređuje dostupnost podataka za širu zajednicu korisnika, omogućavajući im da bez problema pristupe i koriste obimne naučne skupove podataka CERN-a.

U računarskom centru CERN-a se uz pomoć EOS-a skladišti i upravlja sa eksabajtom podataka, tačnije sa 1180 Petabajta, što ga čini najveċim računarskim centrom na svetu sa najvećom bazom podataka.

"Ukupno gledano, partnerstvo između Comtrade-a i CERN-a je izvrstan primer kako saradnja industrije i nauke može da unapredi razvoj i upotrebu ključnih tehnoloških rešenja", zaključuje Jevrosimović.

Koje su karakteristike EOS?

Skalabilnost

Sistem je dizajniran da podrži velike količine podataka, merene u petabajtima, što je ključno za upravljanje podacima u okviru velikih naučnih projekata.

Visoka dostupnost i pouzdanost

EOS omogućava pouzdano skladištenje i brz pristup podacima, što je od suštinskog značaja za istraživače koji rade sa kompleksnim eksperimentalnim podacima.

Efikasnost

Sistem je optimizovan za brzu obradu i distribuciju podataka, omogućavajući istraživačima da efikasno vrše analizu podataka.

Fleksibilnost

Prilagođen je za rad sa različitim vrstama i veličinama podataka, čineći ga idealnim za različite naučne potrebe i istraživačke projekte.

EOS igra ključnu ulogu u CERN-ovoj infrastrukturi, pružajući vitalnu podršku u napretku fizike čestica i pomažući u razumevanju osnovnih zakona prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Revolucija u CERN-u: Comtrade na čelu stvaranja najvećeg svetskog sistema za upravljanje podacima

Izvor: B92, 03.Feb.2024

Svi smo čuli za Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN), jedan od najvećih i najpoznatijih centara za naučna istraživanja na svetu, i mesto fascinantnih eksperimenata i inovacija, ali malo ko zna da je jedina tehnološka kompanija koja sarađuje na razvoju EOS, sistema za skladištenje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.