Razvijen nov metod za bolje sprovođenje veštačke oplodnje

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvijen nov metod za bolje sprovođenje veštačke oplodnje

Grupa švedskih naučnika je predstavila na kongresu Evropskog udruženja za ljudsku reprodukciju ESHRE u Stokholmu, nov metod kojim se, prema njihovim rečima, u velikoj meri smanjuje opasnost od višestrukih rođenja (istovremenog rođenja više beba) nakon veštačke oplodnje uz zadržavanje velikih šansi za začeće.

Dosad su akušeri sa klinika za veštačku oplodnju pokušavali da prebace više embriona u matericu da bi se povećale šanse da makar jedan oživi, ali trudnoća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa više fetusa može da dovede i do opasnosti po zdravlje kako majke, tako i bebe, preneli su francuski mediji.

Švedski naučnici su, međutim, zahvaljujući matematičkom izračunavanju zasnovanom na četiri kriterijuma - starost majke, broj jajnih ćelija i njihova stimulacija, prethodni pokušaji veštačke oplodnje i kvalitet embriona uspeli da smanje broj višestrukih rođenja u klinici "Karl Fon Line” CVL (Carl Von Linne) u gradu Upsali.

Naučnici su objasnili da se uz pomoć tog metoda, kada dođe vreme za prebacivanje embriona, a proceni se da je opasnost od rađanja blizanaca prevelika, u matericu ubacuje samo jedan embrion, a ostali se zamrznu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro efikasnija veštačka oplodnja

Izvor: B92, 07.Jul.2011

Grupa švedskih naučnika je predstavila nov metod kojim se, navodno, u velikoj meri smanjuje opasnost od višestrukih rođenja (istovremenog rođenja više beba) nakon veštačke oplodnje uz zadržavanje velikih šansi za začeće...Dosad su akušeri sa klinika za veštačku oplodnju pokušavali da...

Nastavak na B92...

Razvijen nov metod za bolje sprovođenje veštačke oplodnje

Izvor: Economy.rs, 07.Jul.2011

Grupa švedskih naučnika je predstavila na kongresu Evropskog udruženja za ljudsku reprodukciju ESHRE (European Society of Human Reproduction) u Stokholmu, nov metod kojim se, prema njihovim rečima, u velikoj meri smanjuje opasnost od višestrukih rođenja (istovremenog rođenja više beba) nakon...

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.