Zdravlje

Četvrtak, 07.07.2011.

10:52

Uskoro efikasnija veštačka oplodnja

Grupa švedskih naučnika je predstavila nov metod kojim se, navodno, u velikoj meri smanjuje opasnost od višestrukih rođenja (istovremenog rođenja više beba) nakon veštačke oplodnje uz zadržavanje velikih šansi za začeće.

Izvor: Tanjug

Default images

Dosad su akušeri sa klinika za veštačku oplodnju pokušavali da prebace više embriona u matericu da bi se povećale šanse da makar jedan oživi, ali trudnoća sa više fetusa može da dovede i do opasnosti po zdravlje kako majke, tako i bebe.

Švedski naučnici su, međutim, zahvaljujući matematičkom izračunavanju zasnovanom na četiri kriterijuma - starost majke, broj jajnih ćelija i njihova stimulacija, prethodni pokušaji veštačke oplodnje i kvalitet embriona uspeli da smanje broj višestrukih rođenja u klinici "Karl Fon Line" CVL (Carl Von Linne) u gradu Upsali.

Naučnici su na kongresu Evropskog udruženja za ljudsku reprodukciju ESHRE (European Society of Human Reproduction) u Stokholmu objasnili da se uz pomoć tog metoda, kada dođe vreme za prebacivanje embriona, a proceni se da je opasnost od rađanja blizanaca prevelika, u matericu ubacuje samo jedan embrion, a ostali se zamrznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

21 h

Podeli: