Razbijaju kasicu: Veliki igrač ulaže 1,25 milijardi u razvoj veštačke inteligencije

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 18:54

Razbijaju kasicu: Veliki igrač ulaže 1,25 milijardi u razvoj veštačke inteligencije

Indija je odobrila investicije u iznosu od 1,25 milijardi dolara u projekte veštačke inteligencije (AI) kao što je razvoj računarske infrastrukture i velikih jezičkih modela (LLM).

Vlada Indije je takođe navela da će deo ovih sredstava uložiti u finansiranje AI startap kompanija i aplikacija za javni sektor na bazi veštačke inteligencije, prenosi Rojters.

Indijska IT organizacija Nasscom predviđa da će tržište veštačke inteligencije u Indiji rasti po godišnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stopi između 25 i 30 odsto do 2027. godine i dostići vrednost od 17 milijardi dolara.

Američki tehnološki gigant Majkrosoft je početkom februara objavio da će do 2025. godine naučiti dva miliona građana Indije da koriste alate veštačke inteligencije (AI), u okviru incijative ADVANTA(I)GE INDIA, preneli su mediji.

Pokretanje programa je najavio izvršni direktor kompanije Microsoft, Satja Nadela tokom zvaničnog putovanja u Indiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.