Prvi svjetski rekord za »Solar Impulse2«

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi svjetski rekord za »Solar Impulse2«

AHMEDABAD - Avion na solarni pogon "Solar Impuls 2" (SI2), koji je juče sletio u Indiju, drugu etapu na svom istorijskom putu oko svijeta bez goriva, postavio je novi daljinski rekord, saopštili su organizatori ovog projekta.

Poletivši sa aerodroma u Muskatu, prestonici Omana, u 06:35 časova po lokalnom vremenu, avion koji isključivo pokreće solarna energija, prešao je 1.465 kilometara za nešto manje od 16 sati do Ahmedabada, glavnog grada zapadnoindijske države Gudžarat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Za komandama solarnog aviona bio je 57-godišnji Bernar Pikar, inicijator ovog projekta.

Kako prenose strane agencije, riječ je o najdužoj distanci u istoriji vazduhoplovstva koju je preletio jedan avion na solarnu energiju. Rekord još treba da potvrdi Međunarodna vazduhoplovna federacija.

Prethodni rekord postavio je 2013. Pikarov kopilot Andre Boršberg sa prvim prototipom solarnog aviona SI1 tokom preleta Sjedinjenih Američkih Država, u dužini od 1.386,5 kilometara.

Organizatori očekuju da najnoviji rekord bude oboren nekoliko puta u toku proputovanja SI2 oko svijeta, posebno prilikom preletanja Pacifika i Atlantika.

Pikar i Boršberg planiraju da ostanu četiri dana u Ahmedabadu prije nego što nastave put za Varanasi, koji se takođe nalazi u Indiji.

U narednih pet mjeseci, SI2 bi trebalo da preleti dva okeana i prevali ukupno 35.000 kilometara, skromnom brzinom od 50 do 100 kilometara na sat. Let na visini od 8.500 metara završiće se krajem jula/početkom avgusta u Abu Dabiju, odakle je prije dva dana i krenuo.

Predviđen u 12 etapa, ovaj put oko svijeta je rezultat 12- godišnjeg istraživanja Boršberga i Pikara koji pored naučnog ima i politički cilj: da doprinese borbi protiv klimatskog otopljavanja promocijom novih "zelenih tehnologija".

           

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi svetski rekord za "Solar Impuls 2"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2015

Avion na solarni pogon "Solar Impuls 2" (SI2), koji je juče sleteo u Indiju, drugu etapu na svom istorijskom putu oko sveta bez goriva, postavio je novi daljinski rekord, saopštili su organizatori ovog projekta...Poletevši sa aerodroma u Muskatu, prestonici Omana, u 06:35 časova po lokalnom vremenu,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.