Protest opozicije u Nepalu, više od 70 uhapšenih

Izvor: Blic, 13.Jan.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest opozicije u Nepalu, više od 70 uhapšenih

Koalicija 30 opozicionih partija Nepala pokušala je danas da održi generalni protest zbog planova vlade u Katmanduu da objavi nacrt novog ustava bez saglasnosti drugih političnih snaga i javnosti, a u metežu koji je usledio uhapšeno je više od 70 demonstranata.

Policija je privela 71 opozicionog aktivistu koji su pokušali da sprovedu protest, pošto su napali i uništili sedam autobusa i kamiona, potvrdila je policija koja je primenila silu i upotrebila bambusove palice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Opšti protest paralisao je život u prestonici Katmandu gde je javni otpor zatvorio fabrike, škole, fakultete i obustavio javni prevoz devet dana pre krajnjeg roka za izradu novog ustava i zaključivanja mirovnog procesa koji je započet pošto su ultralevičarski maoisti položili oružje i okončali desetogodišnju pobunu.

Opozicija je organizovala jednodnevni generalni protest da bi izvršila pritisak na političare vladajuće koalicije koji pokušavaju da sprovedu glasanje o spornim pitanjima u parlamentu i utvrde nacrt ustava.

U Nepalu je ukinuta monarhija 2008, ali političke razlike su ostavile zemlju bez ustava. Ustavotvorna skupština je izabrana 2013. uz obećanje da će pripremiti nacrt ustava do 22. januara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.