Proširen projekat „Gugl art”

Izvor: Politika, 08.Apr.2012, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proširen projekat „Gugl art”

Jednim klikom mišem možete da vidite ogromnu umetničku kolekciju izraelskog muzeja, ali i 30.000 umetničkih dela iz 151 muzeja iz 40 zemalja

Ljubitelji istorije koji žele da vide ogromnu kolekciju izraelskog muzeja, uključujući i 9.000 godina staru rezbariju ljudskog lica pronađenu u judejskoj pustinji, ne moraju više da putuju u Jerusalim.

Zahvaljujući zajedničkom projektu ovog muzeja i internet kompanije „Gugl”, ljudi iz celog sveta sada mogu neometano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da prouče ovaj neolitski artefakt, za koji muzej kaže da je najstariji na svetu, uz pomoć jednog klika mišem i u udobnosti svog doma.

Maska je samo jedan od 520 predmeta dostupnih u okviru projekta „Gugl art” – onlajn kompilacije slika visoke rezolucije iz galerija širom sveta, kao i virtuelne ture po muzejima uz pomoć „Gugl” tehnologije razgledanja, izveštava AP, a prenosi Tanjug.

Izraelski muzej jedan je od 151 muzeja iz 40 zemalja koji su ušli u drugi talas ovog sve popularnijeg projekta koji posetiocima nudi razgledanje 30.000 umetničkih dela iz poznatih zbirki i galerija. „Gugl art” je pokrenut prošlog februara u saradnji sa 17 muzeja, uključujući londonski Tejt, Metropoliten muzej iz Njujorka, galeriju Ufici iz Firence, Umetnički institut iz Čikaga i Van Gogov muzej u Amsterdamu.

Posetioci „Gugl Arta” sada mogu da vide i unutrašnjost osamnaestovekovne sinagoge Vitori Veneto u Italiji, da uživaju u „Lokvanjima” Kloda Monea i bronzanom medaljonu Titusa – retkom novčiću koji prikazuje Koloseum u Rimu.

Projekat virtuelne ture izraelskim muzejom usledio je posle prošlogodišnjih napora da se spisi sa Mrtvog mora, takozvani „Kumranski rukopis”, prebaci na internet. Projekat je u roku od nekoliko dana privukao milion posetilaca koji su oberučke prihvatili šansu da istraže drevni biblijski tekst.

Projekat „Gugl art” pruža slično iskustvo. Posetioci mogu da zumiraju fotografije i vide pukotine na pergamentu i druge detalje koji nisu vidljivi golim okom. Na primer, uz pomoć tehnologije gledaoci sada mogu da vide suzu na Venerinom obrazu na Rubensovoj slici „Smrt Adonisa”, koja nije vidljiva u stvarnosti.

„Ovaj projekat pruža nova iskustva, a odlazak u muzej neće više biti toliko naporan”, smatra direktor izraelskog muzeja Džejms Snajder i dodaje da „Gugl art” projekat neće odvratiti ljude da posete muzej već da će ljubitelji umetnosti i ubuduće želeli da vide umetnička dela uživo.

R. S.

-----------------------------------------------------------

U „Guglovom” projektu i tri bečka muzeja

Internet pretraživač „Gugl” proširio je svoj umetnički sajt „Gugl art ” i trenutno na programu ima i tri velika bečka muzeja: Muzej istorije umetnosti, Albertinu i Muzej „Leopold”.Najveći broj umetničkih dela iz ova tri muzeja iz Beča postavila je galerija Albertina – ukupno 153 od 83 umetnika, među njima Direrov čuveni „Mladi zec”, dela Renoara, Mikelanđela, Rubensa...

objavljeno: 08.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.