Program koji nam pomaže svakodnevno ugrožava istraživanja ljudskih gena

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 10:47

Program koji nam pomaže svakodnevno ugrožava istraživanja ljudskih gena

Za one koji žele urednu bazu podataka Microsoft Excel je jedno od rešenja. Dok je ovakvo formatiranje korisno za čuvanje imena, brojeva telefona, naslova iz filmske kolekcije, te mnogih drugih informacija, izgleda da se Excel ne slaže dobro sa istraživanjem ljudskih gena.

Radi se o tome da je HUGO Gene Nomenclature Committee izdao vodič za imenovanje ljudskih gena, a Excel je "odlučio" da podatke tumači drugačije od planiranog. Tako je, na primer, u slučaju MARCH1 – >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1 – Excel odlučio da ime protumači kao datum, te je naziv gena tako i formatirao.

Komitet od istraživača sada traži da promene imena pojedinih gena, a kako bi se u budućnosti izbegle slične greške.

Iako ovaj slučaj zvuči trivijalno, posledice bi mogle da budu ozbiljne, te bi pogrešno formatirani podaci mogli da ugroze tokove istraživanja, i pojedine projekte vrate čak nekoliko godina unazad, piše PC Press.

Jedna studija iz 2016. godine pokazuje da je od 3.597 objavljenih naučnih radova čak petina pogođena greškama do kojih je došlo prilikom Excel formatiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.