Preminuo tvorac legendarne opcije: Počivaj u miru

Izvor: B92, 29.Feb.2020, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo tvorac legendarne opcije: Počivaj u miru

Genijalni stručnjak preminuo je, a uzrok smrti još uvek je nepoznat.

Tvorac legendarnog Konami koda, Kazuhisa Hašimoto, preminuo je u 61. godini. On je stvorio kod koji se i danas koristi u svetu video-igara.

Konami kod - gore, gore, dole, dole, levo, desno, levo, desno, B, A, Start - pruža igračima pogodnosti kao što su dodatni životi ili nove moći.

Uzrok njegove smrti nije otkriven.

"Tužni smo što čujemo o odlasku Kazuhisa Hašimota, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma talentovanog programera koji je prvi put predstavio svetu Konami kod. U mislima smo uz porodicu i prijatelje Hašimoto-sana. Počivaj u miru", navodi se na zvaničnom Tviter nalogu Konamija.

Konami kod prvi put se pojavio u Konamijevoj video-igri Gradius objavljenoj za Nintendo Entertainment Sistem (SNES) 1986. godine.

Hašimoto, koji je radio na razvoju ove video-igre za SNES, odlučio je da napravi kod jer mu je bila toliko naporna, piše Daily Mail.

"Pošto sam ja bio jedan od onih koji ga koriste, pobrinuo sam se za to da mogu lako da ga zapamtim", rekao je Hašimoto u intervjuu 2003. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.