Izvor: Mikro - PC World, 13.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreski inspektori u borbi protiv piraterije

Na web lokaciji Ministarstva finansija Republike Srbije pojavili su se novi rezultati provere legalnosti softvera za 2008. godinu. Poreska uprava Republike Srbije saopštila je da je u periodu od januara do oktobra 2008. godine proverila 1150 poreskih obveznika i utvrdila da 101 firma poseduje piratski softver. Rezultati pokazuju da se akcije državnih organa za smanjenje softverske piraterije redovno primenjuju. Istovremeno, rezultati akcije Tajni kupac ukazuju da postoji pomak u smanjenju piraterije tokom proleća i leta ove godine, i da akcije države na polju smanjenja piraterije, zajedno sa akcijama za podizanje svesti o važnosti zaštite intelektualne svojine, daje rezultate. „Podaci Poreske uprave ukazuju na pojačane aktivnosti poreskih inspektora na kontroli legalnosti softvera u preduzećima. Smatramo da su ovo adekvatni pravni mehanizmi za borbu protiv softverske piraterije i uvereni smo da će se pozitivni rezultati ovih aktivnosti jasno videti u internacionalnoj studiji o softverskoj pirateriji analitičarske kuće IDC za 2008. godinu“, kaže Dragomir Kojić, pravni predstavnik BSA u Srbiji. Zakon o posebnim ovlašćenjima u zaštiti prava intelektualne svojine iz 2006. godine tretira softversku pirateriju kao ozbiljan privredni prekršaj, po prirodi prestupa sličan utaji poreza. Stoga je za proveru legalnosti softvera u posedu pravnih lica zadužena poreska uprava, čiji inspektori od početka 2008. godine primenjuju ovaj zakon. Kaznene odredbe određene ovim zakonom uključuju novčane kazne visine do 35.000 evra, dok drugi zakoni predviđaju kazne zatvora od 3 do 5 godina, kao i građansko-pravnu zaštitu, odnosno naknadu imovinske štete koja dostiže visinu do trostrukog iznosa uobičajene naknade za licence. Oko stotinak slučajeva iz domena softverske piraterije je već dospelo pred sudove Republike Srbije, a uskoro se očekuju i prve presude. (A.S.)

Nastavak na Mikro - PC World...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za prvu grupu obaveznika nema produženja roka

Izvor: Capital.ba, 13.Nov.2008

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske /RS/ saopštila je danas da za prvu grupu poreskih obveznika neće biti produženja roka za fiskalizaciju i da je krajnji rok 15. novembar. U saopštenju se podsjeća da su poreski obveznici dužni da do tog roka, preko ovlaštenog servisa, podnesu Poreskoj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mikro - PC World. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mikro - PC World. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.