Poranili sa optužbama

Izvor: B92, 01.Mar.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poranili sa optužbama

Microsoft i Google nastavljaju rat rečima, a ovoga puta na redu je Microsoft. Njegov predstavnik smatra da Google previše brzo upire prstom na Microsoft, umesto da pomogne istragu koju protiv njega vodi Evropska komisija.

Izvor: Mikro




Evropska komisija je potvrdila da je počela da razmatra tri antimonopolske pritužbe podnete protiv Googlea. Odgovarajući na to Google je branio svoju politiku pretraživanja interneta i istovremeno izjavio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavni krivac za pokretanje istrage Microsoft, jer je vlasnik jedne od kompanija koje su se žalile a povezan je i sa još jednom od njih.

„Google kaže reporterima da antimonopolske sumnje nisu stvarne, jer su neke pritužbe stigle iz tabora jednog od njegovih poslednjih preostalih konkurenata", napisao je Dejv Hajner, potpredsednik i zamenik glavnog savetnika u Microsoftu, u svom saopštenju objavljenom u petak. Hajner smatra da ima razloga za sumnje.

„Pritužbe u slučajevima koji se odnose na zakon o tržišnom nadmetanju najčešće upućuju baš konkurenti", napisao je Hajner. „Ni Google nije bio stidljiv kad je u poslednjih nekoliko godina izražavao svoju bojazan u odnosu na Microsoft. ... U krajnjoj liniji nije važno ko se žali, već da li uočena praksa onemogućava nadmetanje. Microsoft je kompanija koja će među prvima reći da vodeće firme ne treba kažnjavati zbog njihovog uspeha. Naša zabrinutost tiče se samo Googleove prakse koja se najčešće svodi na to da zajedno s partnerima potpuno opkoli neki sadržaj (dobar primer je Google Books) i izbaci konkurente, čime u velikoj meri guši tržišno nadmetanje."

Sa svoje strane Google je u četvrtak uopšteno opisao svoju tehnologiju rangiranja rezultata pretraživanja i naveo da nikada ne bira rezultate ručno. Jedna od kompanija koje su se žalile Komisiji, britanski Foundem (pripadnik udruženja iComp koje je delom osnovao Microsoft), sugerisala je upravo suprotno. Foundem, koji je specijalizovan za poređenje cena proizvoda na internetu, veruje da ga je Google stavio na crnu listu i tako pomerio naniže u redosledu rezultata pretraživanja, jer se kao kompanija nadmeće s njim. Slične zamerke uputili su i nemački pretraživač Ciao, čiji je vlasnik Microsoft, i francuski eJustice.fr.

Google je pored toga posebno istakao veličinu izazova s kojim se mora izboriti da bi svakodnevno obradio nekoliko stotina miliona upita. Kompanija nije otkrila ništa novo u pogledu načina na koji obavlja pretraživanje, ali je navela da je istraga potakla postavljanje „mnoštva pitanja" o tome kako rangira rezultate pretraživanja.

Google inače dominira evropskim tržištem pretraživanja na kome u mnogim zemljama ima udeo od oko 85%, za razliku od Microsoftovog Binga čiji je udeo oko 3%.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.