Poljubac koji je promenio video igre

Izvor: B92, 23.Jun.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljubac koji je promenio video igre

Video konferencija Electronic Entertainment Expo održana 1999. godine u Los Anđelesu bila je tipično raskošna. Najveći svetski izdavači video igara sakupili su se kako bi pokazali svoje predstojeće naslove novinarima i potencijalnim kupcima, piše "NewYorker".

Van sve ove gužve i glavne bine, E.A. je postavila skroman štand koji je reklamirao The Sims, ambiciozan projekat socijalne-simulacije u koji skoro niko van razvojnog tima nije verovao.

Za E.A. su The Sims >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavljali nasleđeni problem iza kog je stajao Vil Rajt, proslavljeni dizjaner koji nam je 1989. godine doneo SimCity i koji je kompaniji ostao kada je kupila razvojni studio Maxis.

Igra je bila u sporoj fazi razvoja od 1993. godine, kada je Rajt prvi put dobio ideju o simulaciji koja bi oponašala ljudsku interakciju, ne iz ptičje perspektive njegovih ranijih igara, već iz samog centra.

Međutim, oponašanje svakodnevnih drama iz dnevne sobe u formi igre pokazalo se kao popriličan izazov – The Sims su bili projekat koji je nebrojeno puta napuštan.

„Svi smo znali da ukoliko igra ne skrene pažnju na sebe u tom trenutku, ona će definitivno biti ukinuta. E.A. nije uradio ništa da nam pomogne. Krili su nas. Igra čak nije bila ni prikazivana na velikom ekranu sa drugim trejlerima“, izjavio je jedan od programera igre Patrik Baret III.

Međutim, neplaniran, eksplicitan poljubac između dva pozadinska lika iz igre učionio je igru The Sims glavnom temom konferencije.

Tokom razvijanja igre tim je debatovao o tome da li da dozvoli istopolne veze u igri. Ukoliko je ova petrijeva posuda trebalo da tačno dočarava sve aspekte ljudskog života, od posla i igre do ljubavi, bilo je sasvim logično da ugosti i gej veze.

Međutim, postojao je strah da bi to moglo da našteti igri.

„Do tog trenutka nije bilo igara sa gej vezama, ili barem ne u ovolikoj meri, a pojedine osobe su se plašile da mi nismo bili idealni da budemo pioniri na tom polju s obzirom da je u pitanju bila igra koju u početku kompanija nije ni želela. Činilo mi se kao da je u pitanju strah“, izjavio je Baret.

Nakon nekoliko meseci debatovanja, tim je odlučio da izostavi istopolne odnose iz igre.

Kada se Baret pridružio kompaniji 1998. godine, on nije bio svestan ove odluke. Nekoliko dana nakon pridruživanja kompaniji dobio je zadatak da se pozabavi dokumentom koji je navodio kako će funkcionisati socijalne interakcije u igri. Međutim, ni Baret ni njegov nadređeni nisu shvatili da je dobio stari dizajn dokumenta.

Ovaj dokument stvoren je pre odluke da se gej veze izostave iz igre. Njegove stranice opisivale su mrežu društvenih interakcija u kojoj je bila dozvoljena svaka vrsta romantične veze.

Beret jeuspešno napisao osnovni kod za društvene interakcije, uključujući i istopolne veze.

„Kada sada pogledam stvari, verovatno je trebalo da određene stvari stavim pod znak pitanja. Ali dizajn je izgledao kako treba, tako da sam ga implementirao“, izjavio je Baret.

Ubrzo potom do njegovog stola je došao Vil Rajt koji mu je rekao da mu je drago što su istopolne veze ponovo u igri. Niko u timu nije preispitivao Baretov rad.

Početkom 1999. godine, pre nego što je E.A. imala priliku da ukine dizajn, od Bareta je traženo da stvori demo igre koji će biti pokazan na E3. Demo bi se sastojao iz tri scene iz igre. U pitanju su trebalo da budu unapred planirane scene kako bi igru pokazale u najboljem izdanju.

Jedna od scena uključivala je venčanje između dva lika iz igre.

„Ostao sam bez vremena pre prezentacije i u venčanju je učestvovalo toliko likova da nisam imao vremena da ih sve postavim u šablon“, izjavio je Baret.

Prvog dana šoua, producenti igre Kana Rajan i Kris Trotie u neverici su gledali kako su se dva ženska lika iz igre tokom venčanja primakla jedno drugom i počela da se ljube. Likovi su se tokom vurtuelne simulacije zaljubili jedan u drugog. Pritom, izabrali su baš ovaj trenutak da izraze svoju naklonost, pred publikom koju su činili novinari i posetioci konferencije.

Nakon poljupca, priča o Simsima dominirala je konferencijom.

Nakon uspešne prezentacije, budućnost igre je bila osigurana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.