Podvodni roboti koji prate pokrete ronilaca

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2015, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvodni roboti koji prate pokrete ronilaca

Njemački naučnici razvili su podvodne robote čije se kretanje može mijenjati pokretima ronilaca i testna faza na terenu uspješno je dovršena.

Inženjer Andreas Birk sa univerziteta Jacobs u Bremenu kaže da je naučni tim za robotiku opremio podvodno plovilo na daljinsko upravljanje specijalnim kamerama koje mogu obrađivati vizuelne informacije i povinovati se uputstvima koje pokretima ruku daju ronioci.

Robot je razvijen u okviru evropskog projekta CADDY u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se istražuju mogućnosti interakcije između podvodnih plovila na daljinsko upravljanje i ronilaca tokom složenih podvodnih misija poput arheoloških istraživanja.

Podvodnim plovilima do sada se upravljalo putem kabla s broda ili sa obale. Birkov tim za robotiku razvio je 3D sistem koji može odmah obraditi vizuelne informacije.

Ronilac može podvodnom plovilu, na primjer, signalizirati da ga prati ili fotografiše neki predmet ili napravi kartu određenoga područja.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.