Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču

Izvor: Blic, 17.Okt.2014, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču

Pred Višim pokrajinskim sudom u Minhenu danas je počelo suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pod optužbom za učešće u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u okolini Minhena.

Postupak, za koji vlada veliki interes medija, počeo je čitanjem optužnice, a očekuje se da danas budu pročitana i imena svedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Optuženi su se, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prenosi agencija Hina, na sudu pojavili dobro rasploženi, a tamo su dovedeni iz zatvora Strdelhajm u kojem su boravili od izručenja u aprilu, odnosno u avgustu ove godine.

Sudskim većem predsedava sudija Manfred Dauster, koji je bio član sudskog veća koje je 2008. osudilo hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog saučesništva u Đurekovićevom ubistvu.

Hrvatski portali izveštavaju da se ispred zgrade suda u Minhenu okupilo nekoliko desetina Hrvata na skupu podrške nemačkom pravosuđu. Oni su, među ostalim, uzvikivali pogrdne parole na račun predsednika Hrvatske Ive Josipovića. Za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda se očekuje u aprilu iduće godine.

Optužnica tereti Mustača da je od 1982. do oktobra 1985. godine bio šef bivše jugoslovenske tajne službe i nadređeni Josipu Perkoviću kojem je, najverovatnije u proleće 1982, naredio organizaciju i ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Perković je stupio u kontakt s hrvatskim državljaninom Krunoslavom Pratesom i uključio ga u ubistvo.

Prema optužnici, Prates je dao kopiju ključa jedne garaže u Volfratšauzenu, koju je Đureković koristio kao štampariju, zasad nepoznatim osobama koje su ubile Stjepana Đurekovića.

Hrvatski mediji podsećaju da je tokom suđenja Pratesu, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor, postavljena teza  da je Đureković ubijen zbog spoznaja o navodnoj umešanosti Vanje Špiljka, sina kasnijeg predsednika predsedništva Jugoslavije Mike Špiljka, u malverzacije oko finansijskog poslovanja naftne kompanije INA u kojoj je Stjepan Đureković radio kao direktor marketinga pre nego što je otišao i Nemačku.

Josip Perković izručen je 24. januara ove godine Nemačkoj, a Mustač tri meseca kasnije, čime je završena sedmomesečna pravno-politička afera koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002. godine što je onemogućilo izručenje Josipa Perkovića Nemačkoj. Ta odrednica je pod pritiskom EU ukinuta od 1. januara, što je omogućilo hapšenje Perkovića i Mustača.

Obojica od početka tvrde da nemaju veze s ubistvom Stjepana Đurekovića i da su žrtve lažnog svedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je početkom godine u pismu koje je objavila Perkovićeva odbrana naveo da je kao krunski svedok nemačkog pravosuđa lažno svedočio u slučaju Đureković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROČITANA OPTUŽNICA: Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đu

Izvor: Kurir, 17.Okt.2014

Optuženi su bivši visoki funkcioneri jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe, a a ubijeni je navodno znao da je sin Mike Špiljaka bio umešan u malverzacije oko poslovanja naftne kompanije INA..MINHEN, ZAGREB - Pred Višim pokrajinskim sudom u Minhenu danas je počelo suđenje bivšim visokim...

Nastavak na Kurir...

Njemačka: Počelo suđenje Perkoviću i Mustaču

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2014

Čitanjem optužnice u Muenchenu je u petak pred Višim pokrajinskim sudom započelo suđenje hrvatskim državljanima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena...Ispred zgrade suda okupilo se...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.