Pobednice hakatona smislile rešenje za pametno obrazovanje

Izvor: B92, 16.Dec.2019, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednice hakatona smislile rešenje za pametno obrazovanje

Platforma za kurseve koja bi trebalo da poveže studente i profesore srpskih univerziteta je pobedničko rešenje konkursa "2019. Code. Hackathon. Female. Namics." koje je održano u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka.

Takmičenje je organizovano na inicijativu digitalne agencije Namics, a sa ciljem da osnaži poziciju žena u IT industriji i da ih podstakne da se bave programiranjem.

Učesnice hakatona, raspoređene u timove od po tri člana, imale su 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati da razviju rešenja koja bi mogla da se upotrebe za digitalizaciju obrazovanja i stvaranje takozvanih pametnih škola, a tokom rada pomagale su im mentorke iz Namics-a. Najbolje rešenje odabrano je zbog svoje originalnosti, mogućnosti za primenu u realnom životu i primenjenih tehničkih parametara.

"Platforma koju smo osmislili bi trebalo da pomogne tradicionalan način učenja tako što bi omogućila online edukaciju, učenje na daljinu i pohađanje kurseva nezavisno od godine studija ili univerziteta. Tako bismo mogli da proširimo vidike studenata i da unapredimo postojeći sistem. Posebno mi je bilo zanimljivo što smo se okupile nas tri, koje se ranije nismo poznavale i što je trebalo da uklopimo znanja, koja su posebno različita. Timskim radom smo napravile nešto što zaista radi i iza čega mi stojimo", ističe Milena Đorđević, koja je sa Jelenom Minić i Miljanom Bogdanović bila deo pobedničkog tima "Sharp minds".

Đorđević je dodala da postoji mnogo stvari koje žele da unaprede.

"I zbog toga ćemo nastaviti da radimo na projektu. Nadam se da ćemo uspeti da ga implementiramo, ako ne za svoju generaciju, onda za neke generacije koje dolaze"", istakla je Đorđević.

Nedelja obrazovanja iz računarskih nauka (CSEdWeek) osnovana je sa ciljem da podigne svest o potrebi za obrazovanjem iz računarskih nauka. Ova nedelja obuhvata više od 15 miliona ljudi i 35000 događaja u 167 zemalja. Ove godine CSEdWeek slavi 11. rođendan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pobednice ženskog hakatona smislile platformu za pametno obrazovanje

Izvor: Danas, 16.Dec.2019

Platforma za kurseve koja bi trebalo da poveže studente i profesore srpskih univerziteta je pobedničko rešenje konkursa „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.ˮ koje je održano u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka, saop[tili su organizatori.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.