Phishing napad na Hotmail naloge

Izvor: B92, 09.Okt.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Phishing napad na Hotmail naloge

Neowin.net izvestio je da je preko 10,000 korisničkih imena i pristupnih lozinki korisnika email usluga hotmail.com, msn.com i live.com, objavljeno na Internetu. BBC News su kontaktirali kompaniju Microsoft iz koje koji su potvrdili da je zaista veliki broj naloga objavljen.

Izvor: Personal magazin




Objavljeno je preko 10,000 korisničkih imena i pristupnih lozinki korisnika koji počinju na prva dva slova alfabeta A i B i pretpostavlja se da je ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo vrh ledenog brega. Predstavnici Microsofta dali su izjavu za javnost u kojoj su napomenuli da su njihovi istražitelji utvrdili da su kredencijali ukradeni tokom phishing napada. Kao deo istrage, utvrdili su da ovaj incident nije nastao kao posledica curenja internih Microsoft podataka.

Kako je Neowin.net objavio, anonimni korisnik je postavio detalje naloga 1. Oktobra na web sajt pastebin.com. Ovaj sajt često koriste developeri za razmenu delova koda. Podaci su sada uklonjeni sa sajta.

Preporuke koje stižu iz britanske kompanije Sophos su da se često menjaju pristupne lozinke. Rotacija lozinki nije baš zabavna, ali je svakako odlična preventive da se ne postane žrtva hakera koji plasiraju napade kako bi vas i vaš profil razotkrili.

Ako ste IT administrator, bilo bi dobro vreme da podsetite svoje kolege da promenu pristupne šifre za njihove Microsoft Live!, MSN i Hotmail naloge. Dodatno, osigurajte se sa anti-spam zaštitom i edukujte svoje korisnike/kolege o phishing-u i kliktanju na ponuđene linkove iz spam email-ova. Sophos Web Appliance korisnici su zaštićeni od MSN friends prevara već neko vreme, međutim tehnologija i edukacija su uvek najbolje rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.