Pas medicinske sestre zaražene ebolom će biti uspavan

Izvor: Blic, 08.Okt.2014, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pas medicinske sestre zaražene ebolom će biti uspavan

Pas po imenu Ekskalibur, ljubimac medicinske sestre iz Španije zaražene virusom ebole u Madridu, moraće da bude uspavan, odlučili su bolnički zvaničnici, zbog čega su njen suprug i aktivisti za zaštitu životinja, pokrenuli kampanju njegovog spasavanja.

Suprug bolničarke, Havijer Limon, koji je stavljen u karantin, obratio se lokalnim medijima, kako bi se usprotivio odluci Ministarstva zdravlja.

- Rekli su mi da će, ako im ne dam odobrenje, nabaviti sudski nalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da silom uđu u moju kuću i žrtvuju psa - rekao je Limon za list "Mundo".

Vlasti su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti".

U saopštenju se navodi da dosadašnja naučna saznanja o eboli ukazuju na to da postoji rizik da smrtonosni virus bude prenet sa životinje na čoveka.

Ekskalibur će biti uspavan na human način, pri tome neće patiti, a njegovo telo kasnije će biti spaljeno, navele su vlasti.

Ova priča pokrenula je kampanju i peticiju na Tviteru "SalvemosAExcalibur" (Spasimo Ekskalibura).

Organizacije za zaštitu životinja tvrde da nema dokaza da se virus može preneti sa životinje na čoveka i predlažu da i pas bude stavljen u karantin i leči, ukoliko bude potrebno.

Španska bolničarka, koja je u Madridu lečila sveštenika obolelog od ebole, prva je osoba zaražena tim virusom van zapadne Afrike.

Ministarka zdravlja Ana Mato je, na konferenciji za novinare, rekla da je aktiviran protokol za hitne slučajeve i da vlasti pokušavaju da utvrde izvor zaraze.

Bolničarka je bila deo medicinskog tima koji se brinuo o 69-godišnjem španskom svešteniku koji je preminuo prošlog meseca nakon što je u Madrid prebačen iz Sijera Leonea.

Prvi simptomi kod bolničarke pojavili su se 30. septembra. Ona se javila u bolnicu i stavljena je u izolaciju, a u karantin su stavljene još tri osobe. Od ebole je dosad umrlo 3.439 ljudi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KUČE IMA EBOLU? Ubijaju psa zaražene španske bolničarke! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 08.Okt.2014

Vlasti u Španiji su u saopštenju navele da postoji rizik da pas bude "nosilac virusa, iako ne pokazuje simptome bolesti", tako da rizik ipak postoji..Pas medicinske sestre koja je prvi zaraženi pacijent ebolom van Zapadne Afrike, biće uspavan kako ističu vlasti u Španiji. Aktivisti za zaštitu...

Nastavak na Telegraf.rs...

Sukob zbog psa medicinske sestre zaražene ebolom

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2014

Španski aktivisti za zaštitu životinja sukobili su se danas sa policijom koja im nije dozvolila da spreče ulazak zdravstvenih radnika u stan medicinske sestre zaražene ebolom, kako bi njenog psa uspavali...Unutar kompleksa vidjeni su vatrogasci i zdravstveni radnici u specijalnim odelima, ali nije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.