Papa: IT kompanije krive za (ne)bezbednost dece na internetu; Zakerberg optimističan

Izvor: B92, 15.Nov.2019, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa: IT kompanije krive za (ne)bezbednost dece na internetu; Zakerberg "optimističan"

Papa Franja smatra da investitori i čelnici tehnoloških kompanija moraju biti odgovorni za bezbednost dece na internetu i da profit ne bi trebalo da im bude ispred dečje bezbednosti.

Papa se obratio prisutnima na početku vatikanske konferencije "Promovisanje digitalnog dostojanstva deteta", na kojoj su učestvovali predstavnici Apple-a, Google-a i Facebook-a, kao i grupe za zaštitu dece, pravosudni i policijski zvaničnici.

"Firme koje pružaju internet usluge dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su sebe smatrale običnim snabdevačima tehnoloških platformi koji nisu ni pravno ni moralno odgovorne za način njihovog korišćenja", rekao je Papa.

"Potrebno je obezbediti da investitori i menadžeri ostanu odgovorni kako se dobrobit maloletnika i društva ne bi žrtvovala profitu", dodao je on.

Papa Franja je rekao da zbog "bolnog i tragičnog iskustva" sa sopstvenog krizom oko polnog zlostavljanja, Crkva ima "odgovornost, uz dugoročnu viziju, da pristupi tim pitanjima".

SAD, Velika Britanija i Australija su prošlog meseca zatražile od Facebook-a da suspenduje planove o šifrovanju poruka putem svoje aplikacije, navodeći da bi to moglo da oteža borbu protiv zlostavljanja dece i protiv terorizma.

Šef Facebook-a Mark Zakerberg je rekao da je "optimističan" po pitanju sposobnosti Facebook-a da identifikuje predatore sa istim alatima koje koristi za borbu protiv uplitanja u izbore.

"Neće biti moguće garantovati bezbednost maloletnika u digitalnom svetu bez potpune uključenosti kompanija iz ovoga sektora i bez potpune svesti o moralnim i društvenim posledicama njihovog upravljanja i funkcionisanja", rekao je papa.

U septembru je Vatikan ugostio predstavnike raznih kompanija iz Silicijumske doline, dobitnike Nobelove nagrade i eksperte za kibernetiku kako bi raspravljali o etici veštačke inteligencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.