Pametni satovi sve popularniji

Izvor: B92, 24.Jan.2013, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pametni" satovi sve popularniji

Mobilni telefoni nisu jedini elektronski uređaji koji su u poslednje vreme postali “pametni” ; pridružuje im se i sve više satova.

Iako korene tog pokreta možemo pronaći još u legendarnim Casio satovima s kalkulatorima iz 80-ih godina prošlog veka, današnji smart satovi su nešto sasvim drugo. Prošle godine je na tržište dospelo nekoliko modela, a izgleda da će ove godine biti prava navala ovakvih aksesoara.

Plod Kickstera

Jedan od najzanimljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smartwatch-eva sa Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu je Pebble, plod Kickstartera, kompanije koja finansira projekte zahvaljujući takozvanom “crowd funding”-u i za koji već postoji 85 hiljada prednarudžbi.

Taj projekat je, inače, postao svojevremeno pravi fenomen na Kickstarter-u, jer je bilo planirano da se prikupi oko 100 hiljada dolara mesečno kako bi se u San Francisku proizvelo nekoliko hiljada satova. Međutim, interesovanje je tako poraslo da je prikupljeno čak 10 miliona dolara i proizvodnja je morala biti preseljena u Kinu.

Pebble dolazi u nekoliko boja, teži samo 38 grama i može se spojiti sa svim pametnim telefonima koji rade na Apple operativnom sistemu iOS ili na Google-ovom Android-u.

Ima Bluetooth, akcelerometar, e-paper podlogu i vodootporan je. Glavna odlika Pebble-a su brojne varijante za izgled “lica”, odnosno za prikaz vremena: može biti klasični sat s kazaljkama, digitalni sat s prikazom vremena u brojkama ili vreme može prikazivati binarno, s crnim i prozirnim tačkama.

Preko tog sata vlasnik će moći da vidi kada mu je pristigao poziv, proveri elektronsku poštu ili poruke.

Pebble će se prodavati direktno putem stranice getpebble.com, a koštaće 150 američkih dolara. Isporuka je počela juče, 23. januara.

Telefon u džepu

Podjednaku pažnju privukao je i I’m Watch, koji je lansiran još prošlog leta, ali je na CES-u dobio poboljšan izgled i mogućnost instaliranja aplikacija.

Dolazi u varijantama zlatnog ili titanijumskog kućišta i narukvicama u raznim bojama. Radi na specijalnoj verziji Androida, nazvanoj i’droid 2, na osnovu koje se može Bluetooth-om spojiti s pametnim telefonima i na svoj ekran “povući” mejlove, poruke s Facebook-a, SMS i slično.

Štaviše, preko njegovih zvučnika i mikrofona mogu se obavljati i pozivi, tako da telefon može sve vreme ostati u džepu. Krug od pet najzanimljivih pametnih satova predstavljnih na CES-u zatvaraju Cookoo, Leikr i Martian.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.